Мільйон гривень на ремонт ліцею, де навчаються: як одинадцятикласники із Михайло-Коцюбинського виграють гранти

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Євген Бобер. ФОТО: Суспільне Чернігів"Ми поспілкувались з нашими знайомими і типу, всі такі: ми їздимо у Чернігів в зал, ми витрачаємо кошти, ми витрачаємо час. Ми над цим також задумались і вирішили створити свій тренажерний зал для наших односельчан, щоб вони не витрачали свої кошти, зєкономили свій час та займались тут", – каже Іван Шатун.

Іван Шатун. ФОТО: Суспільне Чернігів

Хлопці разом з вчителями й друзями вирішили подати свою заявку на проєкт "На першій хвилі UA Active" і після підготовки змогли виграти п'ять тисяч доларів на реалізацію своєї ідеї.

"Це зайняло від початку саме впровадження десь три місяці. Два місяці в нас проходило навчання на платформі UA Active і потім ми приблизно місяць закупали все, реалізовували. Також ми залучили кошти від місцевих підприємців, закупили гумове покриття, яке ми сюди власноруч монтували", – розказує Євген Бобер.

Підготувати та втілити свою ідею учням допомагали й представники освітньої платформи GoGlobal.

Директорка освітнього фонду GoGlobal Тетяна Коврига каже:

"Насправді, це дуже вмотивовані діти, які мають безліч ідей, більше вам скажу, пропрацьованих, навіть, проєктів. І готові їх втілювати, а десь вони уже це роблять".

Іван Шатун та Євген Бобер займаються у тренажерній залі. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами хлопців, тепер цю спортивну залу відвідують не лише учні ліцею, а й жителі села. Заняття безкоштовні. Також вони розробили погодинний графік відвідувань.

Клас 3Д моделювання і клас безпеки

Євген каже, що після реалізації проєкту з тренажерною залою, вони почали активніше подаватись на нові гранти.

"Ми одразу підписались на всі телеграм канали, де є всі можливості із грантовими програмами і постійно їх моніторимо, шукаємо для себе можливості, де можна залучити фінансування. За цей рік ми вже залучили близько мільйона гривень. Ми створили молодіжну громадську організацію, вже реалізовуємо декілька проєктів. Вже робимо клас 3Д моделювання, залучили близько 10-11 тисяч доларів і робимо кімнату безпеки", – говорить Євген Бобер.

Клас безпеки у Михайло-Коцюбинському ліцеї. ФОТО: Суспільне Чернігів

Для класу безпеки вже закупили необхідні матеріали, також хлопці вже почали облаштовувати клас 3D-моделювання.

"Це будуть комп’ютери і 3Д принтери. Тобто дитина приходить і може там навіть проводити уроки інформатики, тому що клас інформатики в нас був знищений ворожою ракетою, а теперішні комп’ютери, які ми маємо, не відповідають тим нормам програмного забезпечення, які є", – каже Іван Шатун.

У навчальному закладі ініціативи хлопців підтримують і, якщо потрібно, допомагають, каже заступниця директора Анна Косовець:

"Ми безмежно цьому і радіємо, і вдячні, що в нас є такі учні. Особливо в умовах сьогодення, коли не встигаєш навіть слідкувати за цими подіями, настільки все змінюється дуже швидко. Ось ця молодь наша, для них – це простіше. Вони зорієнтувалися швидше за нас усіх тут разом узятих. І, дякуючи їм, багато починань, кілька проєктів".

Анна Косовець. ФОТО: Суспільне Чернігів

Нагадаємо, 4 березня 2022 року ліцей у Михайло-Коцюбинському потрапив під обстріл. Тоді загинула одна з працівниць навчального закладу. Внаслідок обстрілу в ліцеї зруйнувало кабінети хімії, фізики, інформатики та предмету "Захист України".

Нині на ремонт закладу потрібно понад 60 мільйонів гривень, розповів директор ліцею Микола Шпак.

У серпні 2023 року, за ініціативи футболістів Андрія Шевченка та Олександра Зінченка у Лондоні провели благодійний футбольний матч по збору грошей на відновлення ліцею. Досі ремонт у закладі не почався, а діти продовжують відвідувати навчальний заклад.

У платформі UNITED 24 зазначили, що чекають перерахування зібраних грошей від британської благодійної комісії. За британським законодавством, кошти, що перераховуються в інші країни, проходять дуже жорсткий аудит. Наразі триває перевірка документів: від деталізованих пояснень до проєктів відбудови ліцею. Завершення процедури очікують до нового року, після чого гроші перерахують на рахунки НБУ і далі спрямують за призначенням.

Новости Украины