«Моїми руками жар загрібали» — директор ДП «Дороги Сумщини» про тендерний скандал

За інформацією: Суспільне Суми.

Суспільне Суми

— Він там ще такий емоційний, на цьому аудіозапису, і часто говорить матом буквально. Серед іншого там ідеться про те, що “якщо я не знатиму, що у мене є договорняк з Антимонопольним, я вам скажу”. Скажіть, будь ласка, чи були ситуації, коли у вас був договорняк з Антимонопольним і він вам це гарантував?

— Давайте так, на прикладі: ми проводимо якийсь тендер і, наприклад, один із учасників тендерної процедури каже: “Ми не згодні із замовником”, звертається в Антимонопольний комітет. І я вам можу навести купу прикладів, коли ми виконували вироки Антимонопольного комітету. Ми не можемо не виконати, тому що це є як правоохоронні органи, тільки в тендерній процедурі, будемо так говорити. На сьогодні, дивіться, тендери пройшли, немає жодного запиту в Антимонопольний комітет і у нас є тендерна процедура і тендерні вимоги. І ми нічого там не поставили такого, надприроднього — такого нема взагалі.

— Тобто якби ви дійсно внесли в тендерну документацію цю дискримінаційну вимогу про землю, яку вимагав Безніс, то хтось із підрядників міг би оскаржити це?

— 100%. Дивіться, якщо підрядник, який заявився на тендер, не може фізично щось зробити, він буде скаржитися 100% — ви ж розумієте. Це ми обговорювали з начальником тендерного відділу, він сказав: “Мирослав Олегович, це шлях в нікуди”…І ми пішли проти волі Безніса і я вам скажу, що на сьогодні я страждаю, страждаю, тому що по мені було відкрито внутрішнє розслідування. На сьогодні я маю дві догани, іде уже до третьої, хоча моя тендерна документація — вона мною підписана, підписана нашими інвестиціями, вона була уже готова в кінці вересня. Але я приїжджав на наради і казав: “Хлопці, я готовий. Я готовий проводити тендери експлуатаційного утримання на три роки”. Що мені було сказано? “Чекаємо, чекаємо, чекаємо”. Це був коментар і Клименчукова, і Безніса, і Володимир Васильович Дудченко був у курсі цієї події, що ми були готові.

— Як ви думаєте, чого саме вони чекали?

— Олександр Безніс хотів якось крутити свою гру, невідому, не зрозуміла і суть цієї гри, якщо він хотів всіх відторгнути (учасників тендеру, — ред.) — я не розумію, якщо чесно. Це були би перетендери, це було би ще півтора місяця. Тобто, ми зайшли би уже в січень місяць. 100%. Тобто область залишилася би без зимового утримання.

— Я вам зараз процитую, що він каже на записі. Він каже “погонів ми не боїмося”. А потім так тихенько, знижуючи гучність свого голосу, каже, цитую “Там була одна зацікавлена конкретна людина — прокурор області”. Що вам про це відомо? Про те, чому вони не бояться “погонів” і чому він вважає, що прокурор області — зацікавлена особа.

— Як я бачу, що Олександр Олександрович Безніс – людина не системна, і не розуміє, які можуть бути наслідки тих чи інших дій. Тобто я не кажу, що в нас все тут рівно. В нас ідуть запити, по якімсь об’єктам є провадження, вони розслідуються, закриваються, ну це життя, хтось згоден, хтось незгоден. Але те, що він не боїться погонів – ну це вже його особисте, він може відчуває якусь силу, допомогу і підтримку іншої людини, ви розумієте, про кого я кажу.

Суспільне Суми

Там в одному з епізодів Безніс каже, якщо вони там щось не виконають, “їм просто фізіческі п***а буде”. Від кого і кому?

— Що там стосується Безніса, це його така стратегія, мабуть, по життю, він всіх хоче залякати, тут лякали наш колектив. На мене, наприклад, йшов завжди тиск: не зробиш так, будеш писати заяву, тобто "я так думаю", "я так вважаю". Кажу: Сан Санич, я все розумію, але я буду робити так, як я вважаю, тому що я офіційна особа на сьогодні. Да, тепер, як я розумію, вони йдуть по бєспрєделу. Те, що вони наробили, і воно тепер виливається мені, в доганах, в розслідуваннях, і пішло-поїхало. Чи правильно все це?

В розгорнутому коментарі нашому каналу заступник голови Сумської ОВА Олег Клименчуков назвав публікацію моєї колеги Олени Адаменко замовною, і назвав конкретно Вас, директора ДП "Дороги Сумщини", замовником цього матеріалу. Скажіть, Ви замовляли цей матеріал?

— Рахунок показати? Це жарт. Ясно, що ні. Чому мені замовлять? Дивіться, я дуже радий, по-перше, що воно так вийшло, якщо чесно, що люди дізнаються щиру правду цього всього. А по-друге, якби я хотів щось робити, то я б уже, мабуть, не до журналістів йшов, а йшов би вже, мабуть, писати якісь заяви на правоохоронні органи.

Чи Ви володієте інформацією, де зараз знаходиться Олександр Безніс?

— Я інформацією не володію, і не хочу навіть знати, де він знаходиться, якщо чесно.

Перед моєю розмовою з Олегом Клименчуковим я встановив, що один з ваших підрядників, по якому є договорів на 20 з копійками мільйонів гривень. У цього підрядника на Прозорро контактним світиться цей самий номер, який, як мені сказали джерела, є номером Олександра Безніса. Чи Вам було відомо, що він пов'язаний з одним з підрядників?

— Якщо чесно, я кажу, що ні. Ми не перевіряємо контактні особи, ми дивимось самі документи.

Хочете щось додати ще?

— Хочу додати тільки одне. Я розумію, що, скажу по-простонародному, моїми руками жар загрібали. Я дуже хочу, щоб вся ця історія закінчилась, повірте, що суспільство, люди, з яким я спілкуюсь, всі за мене переживають. Я думаю, що зараз будуть йти розслідування уже в правоохоронних органах, я хочу, щоб правда перемогла. Мені хотілось би тільки працювати на благо нашої Сумської області.

З 29 грудня 2022 року кореспонденти Суспільного намагються додзвонитися до радника голови ОВА Олександра Безніса. Його телефон знаходиться поза зоною досяжності.

Що відомо

  • 8 січня Суспільному стало відомо, що голова Сумської ОВА Дмитро Живицький підписав розпорядження про виїзд за кордон декількох громадян. Серед них — радник Живицького Олександр Безніс.
  • 9 січня поліція відкрила кримінальне провадження через тендерний скандал, в якому фігурував радник голови Сумської ОВА Олександр Безніс.

Новости Украины