МЗС: Україна винесе на розгляд ООН резолюцію щодо створення трибуналу для Росії

МЗС: Україна винесе на розгляд ООН резолюцію щодо створення трибуналу для Росії

Фото: REUTERS

Україна планує винести на розгляд Генеральної Асамблеї ООН резолюцію щодо спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти нашої держави. Про це заявила заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час відкритих дебатів Ради безпеки ООН.

— Ми закликаємо усі відповідальні держави підтримати резолюцію щодо створення трибуналу, яку ми маємо намір винести на розгляд Генеральної Асамблеї. Якщо країна, яка зловживає правами та привілеями постійного члена Ради Безпеки, нападає на іншу державу-член ООН, це означає лише одне – безпека зруйнована, міжнародний світ поставлений під сумнів, верховенство права грубо порушується, – сказала Джапарова.

Після дебатів чиновниця заявила, що відновлення справедливості можна досягти лише за умови, якщо всі російські військові злочинці зазнають покарання.

— Українське керівництво вирішило, що пріоритетом номер один у лютому буде обговорення резолюції щодо «формули світу». Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця обговорює цю резолюцію. Для цього може бути скликана спецсесія Генеральної Асамблеї ООН. Резолюцію про відповідальність також може бути винесено на обговорення пізніше цього року, — сказала заступник міністра у коментарі журналіста, передає «РБК-Україна».

У середині грудня президент Володимир Зеленський закликав Європейський парламент ухвалити резолюцію, яка передбачає створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Голова держави зазначив, що військові злочинці мають понести відповідальність за всі злочини проти України та народу.

Джерело

Новости Украины