На Буковині бракує патронатних вихователів. Як сім’ї виховують дітей, які потрапили у складні життєві обставини

За інформацією: Суспільне Чернівці.

На фото патронатна вихователька Світлана Марчук разом з дітьми. Фото з архіву Марчуків.

На Буковині бракує патронатних сімей — родин для дітей, які потрапили в складні життєві обставини. В області працюють сім патронатних сімей, тоді, як згідно з законом, їх мало б бути понад пів сотні — не менше однієї сім'ї у кожній громаді. Суспільне розповідає про досвід роботи патронатних вихователів та для чого в області створюють такі родини.

Подружжя Марчуків з Кулішівки Сокирянської громади тимчасово опікуються двома дітьми. Володимир та Світлана працюють патронатними вихователями з 2019 року. За цей час тимчасово прихистили чотирьох дітей.

Сім'я хотіла всиновити чи удочерити дитину, але коли дізналися про патронатні сім’ї, вирішили спробувати таку форму виховання. Подружжя має четверо власних дітей, тому на початку хвилювалися, що вони будуть ревнувати. Але діти швидко здружилися.

"Коли ми брали маленьких дітей, четверо наших старших їх дуже полюбили. 14-річний Давид допомагав нам, слідкував за порядком і сам доглядав малечу. Мамин помічник був. Зараз, коли прихистили старших дітей, то вони відразу вирішили спати хлопці з хлопцями, дівчата з дівчатами. Хоча маємо багато кімнат у будинку", – розповідає Володимир.

За словами Володимира, у сім'ї разом намагаються створювати приємні спогади для дітей – їдуть на природу та святкують дні народження. Наразі очікують погожої погоди, аби зробити пікнік для усієї сім’ї.

Пройшли навчання на патронатних вихователів

Кандидати у патронатні вихователі проходять тренінги у центрах соцслужб для сім'ї, дітей та молоді. Воно триває до чотирьох тижнів. Під час навчання подружжя Марчуків, як і усіх, попереджували про розірвання контракту, якщо сім’я не буде справлятися з обов’язками.

"Ми розуміли, якщо побачимо, що патронат – не наше, то зможемо відмовитися від цієї роботи. Тому переживали не сильно. До того ж ми маємо власних дітей. Як даємо любов нашим дітям, стільки ж маємо дати тим, яких виховуємо тимчасово. Так, коли виростуть, вони зможуть мати краще життя", – каже чоловік.

Також кандидатам пояснюють, що вони прийматимуть дітей з різними характерами, які виховувалися у різних сім’ях та мають різні звички.

"Ми мали двох малесеньких дівчаток, то не змогли дізнатися їхній характер. А тепер маємо брата та сестру 11 та 14 років. Іноді вони проявляють характер, то ми намагаємося говорити з ними й допомагати. Вже звикли до нас", – каже чоловік.

"Попереджали, щоб ми не прив’язувалися"

На навчаннях патронатних вихователів попереджають, щоб вони не прив’язувалися до дитини, бо потім буде важко розлучатися. Володимир каже, коли взяли першу дитину, то відразу були налаштовані, що потім мають її віддати. Другу дівчинку подружжя забрало відразу з пологового відділення.

"Ми її змалечку виходили та вигодували, п'ять місяців. Я б ніколи не подумав, що так звикну до дитини. Ми полюбили її не менше, ніж своїх дітей. Звикли й не хотіли віддавати. Але була сім’я, яка хотіла її удочерити й просили нас віддати дитину. В нас були діти, а у них ні – вони дуже хотіли дитину", – розповідає Володимир.

Наразі у сім’ї Марчуків виховують дітей з Хотина, які до цього перебували в дитячому будинку. Їх вже мали забирати, але старший хлопець попросив побути ще чотири місяці, поки не закінчать школу. Опісля дітей повернуть мамі.

З батьками вихованців спілкуються дотепер

Патронатні вихователі допомагають родинам подолати складні життєві обставини. Поки дитина перебуває у патронатній сім’ї, їй організовують зустрічі з батьками, щоб вони могли спілкуватися. Завдання вихователів – пропрацювати проблеми та показати, як виправити ситуацію у родині.

Чоловік розповідає, родина досі товаришує з батьками дітей, яких тимчасово виховували. Першій матері допомагають з продуктами, а друга дівчинка з сім’єю наразі живе в Італії. Марчукам постійно надсилають відео з дитиною – так родина бачить, як дівчинка росте.

Коли дітей забирають назад до батьків, патронатні вихователі мають час на відпочинок. Наступну дитину до них можуть направити через один-три місяці. За словами Володимира, з радістю відгукуються, коли потрібно прийняти нову дитину в сім'ю.

"Якщо є любов до дітей, поклик до цього, а також відчуваєш, що це твоє, – варто спробувати себе як патронатний вихователь. Так у складній ситуації можна допомогти дитині стати доброю та порядною людиною. У дитячих будинках діти спілкуються з однолітками, які також були у складних обставинах. У патронаті вони потрапляють у сім’ю з іншими дітьми й бачать, що можна жити інакше", — каже Володимир.

На Буковині потребують щонайменше 5-10 патронатних сімей

Патронатні сім'ї створюють, аби діти виховувались у сімейних умовах, а не в інтернатних закладах. Наразі в області сім патронатних сімей виховують 16 дітей, повідомила у коментарі Суспільному в.о. начальника обласної служби у справах дітей Амалія Буза.

Патронатні сім'ї є у Кельменецькій, Сокирянській, Берегометській, Сторожинецькій та Герцаївській громадах, а також дві сім'ї у Хотині. Втім цього мало, каже Буза. Наразі потребують щонайменше 5-10 патронатних сімей, але загалом вони мають бути у кожній громаді.

"Ми маленька область, а в інших – більших, патронатних сімей більше. Буковинці хочуть всиновлювати дітей або взяти їх під опіку, щоб потім не повертати. Це стримує людей ставати патронатними вихователями", – розповідає Буза.

За її словами, наразі в області одна сім'я збирається пройти навчання на патронатну.

Як стати патронатним вихователем

Патронатним вихователем може бути повнолітня людина, яка має своїх дітей або освіту педагога. Обов’язково мати помічника: це може бути близький родич, який живе в одному помешканні.

Також заздалегідь перевіряють житлові умови людини, яка хоче стати вихователем. Помешкання може бути власне або орендоване, а також має бути окрема кімната для дитини.

Далі охочим надають перелік документів, що потрібно зібрати: там є довідка про стан здоров’я, про несудимість, трудова книжка тощо.

Патронатному вихователю виплачують зарплатню, це п’ять прожиткових мінімумів для працездатних людей — понад 13 тисяч гривень на місяць. На дітей, влаштованих в сім'ю, виплачують соцдопомогу на утримання у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму — це понад 5 тисяч гривень. Також доплачують, якщо влаштовують понад двоє дітей чи дитину з інвалідністю або малолітню вагітну.

Вихованці можуть перебувати в патронатній сім'ї від трьох до шести місяців.

Раніше Суспільне розповідало у відео, як працюють патронатні вихователі:

Що відомо

  • Патронатна сім'я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю. Мета патронату — забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками.

Новости Украины