На частині правобережжя Херсонщини можна відновити зрошення без відбудови Каховської ГЕС

За інформацією: Суспільне Херсон.

Каховська ГЕС. Фото: Getty images

До підриву російськими військами Каховської ГЕС 45 тисяч гектарів земель на правому березі Херсонщини зрошувались. Без відбудови греблі можна відновити подачу води до 25 тисяч гектарів. Про це Суспільному розповів виконувач обов’язків директора Департаменту сільського господарства та зрошення Херсонської обласної держадміністрації Дмитро Юнусов.

"Без відбудови Каховської ГЕС можна у короткостроковій перспективі відновити зрошення, яке використовувалось з річки Інгулець та нижньої частини Дніпра. Це Білозерська, Херсонська, частина Тягинської й Дар’ївської громад. У результаті підриву військами РФ гідроелектростанції пошкоджені та затоплені помпові станції, які розташовані у прибережній зоні під обстрілами. Після закінчення активних бойових дій їх можна відновити й зрошувати ці землі", – сказав Дмитро Юнусов.

Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року. Фото: Каховська міська тергромада/Facebook

З 427 тисяч гектарів іригаційних земель області 365 – на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра. На цих територіях без зрошення, каже Юнусов, неможливо буде вирощувати овочі, фрукти, ягоди, баштанні, кукурудзу та сою.

"Перспективи є. Необхідно разом з науковцями вивчати, які культури можна вирощувати без зрошення. Але обсяги вирощеної продукції значно зменшаться", – сказав він.

Науковці вже понад місяць фіксують наслідки після підриву військовими РФ Каховської ГЕС. Чим ще загрожує Херсонщині та іншим регіонам знищення греблі Суспільному розповіли вчені та співробітники Держекоінспекції.

Також фермер з Херсонської області Сергій Рибалко розповів про загрози, які виникнуть, якщо Каховську ГЕС не відбудують.

Новости Украины