На Хмельниччині через відсутність ліфта пацієнтів заносять до реанімації на ношах (відео)

Пацієнтів реанімації Шепетівської центральної райлікарні персонал змушений підіймати на другий поверх на ношах.

Тамтешні сходи вкрай вузькі, адже будівля, через яку пролягає шлях до відділення, зведена майже сто років тому. Особливо нестерпною ситуація стала торік, коли до звичайних пацієнтів додалися хворі з ковідом, повідомляє Світлана Русіна, Хмельницький, Громадське радіо.

Підняття важких пацієнтів до реанімації у Шепетівській райлікарні нагадує квест. Хворих тут несуть ушістьох на м’яких ношах. Інколи один з працівників на ходу тримає невеликий балон з киснем або мішок АМБУ для тимчасової вентиляції легень. На сходових клітинах медики ледь розвертаються. Ширина проходу тут всього метр тридцять. До процесу долучають і родичів хворих. Адже серед молодшого медперсоналу багато літніх жінок, яким така задача не під силу. Особливо складно переміщати пацієнтів з ковідом, каже завідувач відділення анестезії та інтенсивної терапії Валерій Сивоконюк.

  • Новий штам? 11 шепетівських медиків реанімації захворіли на COVID-19

«Одне діло транспортувати ковідних хворих, а інше — простих травматологічних. По-перше, дуже близький контакт, що суперечить всім епіднормам. По-друге, особливо у нічний час, недостатньо медичного персоналу, щоб виконати таку роботу. Через реанімацію торік пройшли 65 ковідних пацієнтів. Жодна людина не зайшла туди своїми ногами. Крім того, транспортували 21 померлого», — розповідає Валерій Сивоконюк.

Реанімація розташована на другому поверсі добудови до хірургічного корпусу, зведеного ще у 1929 році. Нагорі, окрім хірургії, також травматологія та урологія. Всього у лікарні 11 корпусів. З них лише один з ліфтом, тому перенесення відділень неможливе, вважає головна лікарка закладу Валентина Савчук.

«У нас нема такого приміщення, щоб відповідало вимогам. Щоб були реанімаційні блоки, реанімаційні зали. Поліклініка, терапевтичний корпус, водолікарня — це три великі приміщення. Решта — маленькі. Ліфт є лише у терапевтичному корпусі. Але він не пристосований для такої категорії хворих», — відзначає Валентина Савчук.

На першому поверсі добудови до хірургічного корпусу – відділення невідкладної меддопомоги. Від осені там триває масштабна реконструкція. Через ремонт аварійний вхід з широкими сходами, якими медики реанімації користувалися раніше, перекритий. На ремонт нижнього поверху наразі витратили 12 мільйонів гривень з державного бюджету. До кінця 2021 року відшукають також кошти й для ліфта, обіцяє Шепетівський міський голова Віталій Бузиль.

«Ціна питання — більше 2 мільйонів гривень. Експерти дали погодження, ліфт там може бути. Єдине, що залишилося — фінанси. Зараз працюємо з народним депутатом щодо виділення відповідної субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток. Ми готові з міського бюджету також співфінансувати будівництво», — зазначає Віталій Бузиль.

Яку саме суму для спорудження ліфту візьмуть з місцевого бюджету, Віталій Бузиль не знає. Адже досі не відомо, скільки виділять з державної казни. На території лікарні є й інший об’єкт, що потребує вливань — триповерховий довгобуд, призначений для перинатального центру. Саме там, на думку Валерія Сивоконюка, варто було від початку розташувати відділення невідкладної меддопомоги та реанімацію.

Источник

Новости Украины