На Хмельниччині облаштовують модульні укриття «Будинок Гобіта»

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Модульне укриття у вигляді "будинку Гобіта" закінчують облаштовувати біля Війтовецького садочка "Барвіночок". Про це Суспільному розповів Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк. За його словами, основні будівельні роботи планують закінчити до березня. А далі збираються братися до монтування другого модульного укриття в громаді на території Писарівського ліцею. Ігор Степанюк каже, на цих два "будинки Гобіта" з бюджету громади взяли більше мільйона гривень. Як розповіла директорка департаменту освіти й науки обласної державної адміністрації Дарія Басюк, статистики, скільки саме "будинків Гобіта" встановили на Хмельниччині, вони не ведуть.

Деталі з'ясовувала команда Суспільного.

Мама однієї з вихованок Війтовецького садочка "Барвіночок" Віта Чорна каже, що з нетерпінням чекає на закінчення будівельних робіт і відкриття садочка для дітей.

"Відколи відбулось повномасштабне вторгнення, ми змушені були залишити дитину з бабусями, дідусями. Для мене, як працевлаштованої, дуже важливо, щоб дане укриття запрацювало, і садочок запрацював", — сказала Віта Чорна.

У Війтовецькому садочку «Барвіночок» облаштовують модульне укриття «Будиночок Гобіта». Фото: Суспільне Хмельницький

За словами директорки війтовецького закладу дошкільної освіти "Барвіночок" Оксани Скалацької, за списком у садочку — сорок дві дитини. З 24 лютого минулого року вони не відвідують дитсадок. Заняття з вихованцями вихователі проводять дистанційно.

"Ми не мали змоги приймати діток очно, тому що у нас не було найпростішого укриття у закладі, тому було прийнято рішення закупити ось такі "Гобіти" — модульне приміщення, яке розраховане на таку кількість, як в нас є, на 44-45 діток. Воно складається з двох модулів", — розповіла Оксана Скалацька.

Першого березня 2023 року планують відчинити садочок для дітей. Фото: Суспільне Хмельницький

Основні будівельні роботи планують закінчити за тиждень і першого березня відчинити заклад для дітей, каже директорка. Далі — проводитимуть оздоблювальні роботи.

"На вулиці ми плануємо зробити декоративний майданчик, щоб все було в ігровому стилі, як з фільму", — сказала Оксана.

На "будинок Гобіта" поблизу садочку з бюджету громади взяли 360 тисяч гривень, каже Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк. Вкопали його на глибину двох метрів.

"Роботи по встановленню ми вже розпочали після різдвяних свят. Товщина стін й підлоги — 15 сантиметрів, укриття — 20 сантиметрів. Нам залишилось зробити східці, всередині побілити", — говорить Ігор Степанюк.

«Будинок Гобіта» зсередини. Фото: Суспільне Хмельницький

Як виглядатиме укриття всередині, розповіла директорка садочка: "Планується сірі стіни пофарбувати в гарні кольори, зробити гарні малюнки. Також маємо купити меблі, стільчики, столики, біотуалети".

Для будівництва укриття поблизу Писарівського ліцею, придбали чотири модулі. На них та два тамбури з бюджету громади взяли 700 тисяч гривень, каже селищний голова: "Зможуть вмістити близько 60-65 учнів. Воно також буде посаджене в землю, там дозволяє ландшафт. Для старшої школи він покриє потреби. Для молодшої школи ми ще додатково придбаємо захисне укриття".

На території Писарівського ліцею – немає власного укриття, каже учениця дев’ятого класу Юлія Каменюк: "Нам вкрай необхідне укриття, бомбосховище, бо ми на кожному уроці сидимо й у нас є страх, що почнеться повітряна тривога".

Для будівництва укриття поблизу Писарівського ліцею, придбали чотири модулі. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами директора Писарівського ліцею Володимира Прута, через відсутність укриття, у дітей – змішана форма навчання.

"Якщо повітряна тривога — ми просто дітей відпускаємо, тому що у нас немає сховища і ми не маємо, куди дітей забрати. Тому і нагальним стало це сховище", — розповів Володимир Прут.

Роботи зі встановлення "будинку Гобіта" поблизу ліцею планують розпочати у березні, каже Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк. За його словами, загалом у Війтовецькій громаді — шість шкіл, де навчається 700 школярів та три садочки, в яких нараховується 124 дитини. У планах — встановлення двох укриттів для садочків та одного — для школи.

Авторка: Н. Сідова.

Новости Украины