На Хмельниччині стартував проєкт «Вперше донор»: чим він цікавий

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото ілюстративне, Суспільне Хмельницький

На Хмельниччині стартував проєкт "Вперше донор". Упродовж трьох місяців команда хмельницького БФ "Мій донор" працюватиме над тим, аби створити сприятливе середовище для здійснення молоддю першої донації крові, а саме розвінчуватимуть серед студентів страхи та стереотипи щодо донорства.

Про це в етері Українського радіо Хмельницький розповіла Анастасія Козак — керівниця БФ "Мій донор".

Анастасіє, реалізація проєкту "Вперше донор" стала можлива завдяки вашій участі у програмі "Зміцнення громадянського активізму серед молоді", що реалізовується за фінансової підтримки Національного фонду в підтримку демократії, читаю це на вашій сторінці у Фейсбуці. Які заходи передбачені в рамках цього проєкту?

Наш проєкт "Вперше донор» у трійці переможців. Він спрямований на студентську молодь. Стати донором можна з 18 років, але ми вирішили, що насправді нам цікаво працювати навіть з донорами передраннього донорського віку — неповнолітніми. Тобто, коли людині виповниться 18, вона вже буде готова до донорства, бо знатиме для чого це, поділятиме ці принципи й мету. Будемо працювати з тими, кому сьогодні ще не можна, але в наступному році, або післязавтра їм виповниться 18 і вони готові бути донорами.

Тобто, ще зі школи?

Поки що школи в цей проєкт не включаємо. Ми взяли безпосередньо заклади вищої освіти, будемо зараз працювати з ними, але охоплювати й молодші курси. Також будемо залучати й студентів коледжів, а це вже 100% неповнолітні.

Проєкт реалізується в декілька хвиль. Це будуть інтерактивні презентації в закладах освіти. Ми будемо робити опитування серед молоді, що вони знають про донорство крові, але брати цікаві факти, а не загальну інформацію. Ми відзняли відео в Хмельницькому обласному центрі служби крові за участі хмельницького блогера, як відбувається процес донації, щоб спростувати всі ті стереотипи, які існують. Ми підготували муляжі придатної й непридатної крові та плазми в реальних контейнерах. Ми будемо демонструвати, як виглядає нормальна плазма та кров, і як виглядає та, коли людина не дотримувалась дієти донора, і відповідно кров піде на утилізацію. А це за собою тягне додаткові витрати. Ми хочемо показати, як всі ці процеси взаємопов'язані. У рамках цього проєкту будуть також колективні походи серед тих, кого нам вдасться заохоти, щоб вони здійснили першу донацію.

Загалом, коротка суть проєкту "Вперше донор" — це змотивувати студентську молодь здійснити першу донацію крові. А кінцева мета — це створити середовище для спілкування, мовно кажучи, спільноту донорів, які готові бути прикладом для інших і готові мотивувати інших.

А в яких вищих навчальних закладах стартуєте?

Ми стартуємо з Хмельницького торговельно-кооперативного інституту і Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Нам цікаво, як це сприйме студентська аудиторія. Насправді у своїй просвітницькій роботі ми вже використовували такий муляжний гемоконтейнер. Люди думають, що це оригінальна кров і відмовляються брати його в руки. Наразі ми будемо тестувати такий формат презентації серед молоді, подивимось наскільки їм це зайде.

Анастасіє, чи будуть представники Центру служби крові присутні на лекціях з молоддю, щоб вони могли фахово відповісти на їхні запитання і проконсультувати перед першою донацією крові?

Загалом ми цей формат допускаємо, але це питання графіків, робочого навантаження працівників Центру служби крові. Тому поки не впевнена щодо цього, але ця можливість передбачена. Так, дійсно, інколи від аудиторії бувають такі питання, що краще коли з нами присутня фахова людина, яка може надати кваліфіковану відповідь. Ми звичайно не фахівці, щоб бездоганно знати цю тему, але за роки нашої діяльності ми вже достатньо знаємо, навіть більш ніж достатньо.

Ви вже давно займаєтесь просвітницькою діяльністю щодо донорства крові, але страхи й стереотипи все-таки залишаються.

Вони залишаються! І ось тут варто сказати, що вони не нові, а направду залишаються всі ті самі. Зазвичай це така трійка лідерів — боляче, довго і це нестерильно. І ми будемо всі ці міфи розвінчувати. До прикладу, насправді це не боляче. Тут є момент індивідуального і психологічного налаштування людини. Тим, хто боїться на психологічному рівні, рекомендую в цей момент не дивитися, як йде забір крові. Якщо людина себе психологічно настільки "накрутить", аби вижити, то цілком ймовірно, що вона може втратити свідомість.

Анастасіє, ви з командою організовуєте колективні походи до Центру служби крові й в розмові зауважили, що це також є однією із цілей проєкту "Вперше донор", а коли плануєте найближчий такий захід?

Колективні походи будуть. Але якщо ми будемо давати на загал реєстраційну форму, то саме для студентів, для студентської молоді. Ми поки що припинили практику таких традиційних колективних походів, тому що сфокусувалися саме на цих проєктах, які в нас зараз є. Найближчий колективний похід буде 5 грудня, але ще раз наголошую, поки що лише для студентської молоді. Але Центр крові працює щодня по буднях, тому якщо є бажання ставати донорами не прив'язуйтесь до нашої діяльності, орієнтуйтеся на себе!

Новости Украины