На Хмельниччині 1500 кілометрів доріг перевірили на якість

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Інспектор перевіряє якість дороги, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Відділ безпеки дорожнього руху УПП у Хмельницькій області ДПП

У Хмельницькій області за півтора місяця перевірили якість 13 автошляхів різного значення, це 1500 кілометрів. Для огляду була залучена дорожня лабораторія. Типові недоліки, що фіксували інспектори Патрульної поліції, – ямковість, відсутність дорожнього знаку і розмітки.

Про це Суспільне Хмельницький розповів старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції у Хмельницькій області Артем Доробалюк.

За його словами, під час перевірки автошляхів обстежили одну дорогу міжнародного значення, три — національного, п’ять — регіонального і чотири — територіального.

"Мета перевірки — виявити порушення та ліквідувати їх, щоб підготувати дороги до зими. Необхідно, щоб в цю пору року був належний стан дорожнього покриття, щоб не було ям. Треба забезпечити відповідне інформування дорожніми знаками зимової тематики, де є слизькість, проблематична ділянка", — каже Артем Доробалюк.

Крім автошляхів, каже старший інспектор, перевірили залізничні переїзди, камери автоматичної фіксації, місця концентрації ДТП, об’єкти дорожнього сервісу: автозаправні станції, автомийки. Для обстеження автомобільних шляхів використовували дорожню лабораторію.

Перевірка якості доріг на Хмельниччині, листопад 2023, Хмельниччина. Фото: Відділ безпеки дорожнього руху УПП у Хмельницькій області

"Лабораторія оснащена вимірювачем щеплення — прилад, який визначає щеплення проїзної частини з колесом автомобіля. Є рейка дорожня, що виставляється, щоб дізнатись розміри напливів, вибоїн, просідань. Дальномір — прилад, що вимірює далечину знаку. Люксметр визначає освітлення дорожнього покриття лампочками. Ретрорефлектометр вимірює дорожні знаки, наявність фарби на них, щоб відображення відповідали державному стандарту", — розповів Артем Доробалюк.

Типові недоліки на вулично-шляховій мережі — відсутність дорожнього знаку і розмітки, вибоїни, напливи, каже Доробалюк. За його словами, інспектори видали 195 приписів щодо ліквідації виявлених недоліків під час осінньої перевірки та оформили 55 адміністративних матеріалів. За порушення безпеки дорожнього руху передбачено покарання у вигляді штрафу.

"За автомобільні дороги, які ми обстежували, відповідає Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області. На всі недоліки, які знаходили, створювали приписи для служби, а вона передавала підрядникам для виконання вимог", — розповів старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху.

За словами Артема Доробалюка, термін виправлення порушень залежить від його виду. У середньому він може становити від трьох днів до місяця, відповідно до норм державного стандарту. Якщо під час контрольної перевірки порушення у встановлені терміни не виправили, інспектори направляють необхідні документи до суду.

Наступний комісійний огляд автомобільних доріг відбудеться весною 2024 року, каже Артем Доробалюк.

Новости Украины