На відбудову лікарні в Ізюмі потрібно 30 мільйонів євро

Хто фінансуватиме проєкт, поки що не відомо.

Триває пошук партнерів і донорів, які допоможуть відбудувати лікарню в Ізюмі.

Попередньо підраховано, що для відбудови Ізюмської центральної міської лікарні необхідно приблизно 30 мільйонів євро. За ці гроші можна буде відремонтувати будівлю та закупити обладнання, яке знищили окупанти. Хто фінансуватиме відбудову лікарні, невідомо.

«Це і закупка нового обладнання, і ремонт в цілому. Поки ми не знаємо, хто буде фінансувати цей проєкт — держава або міжнародні партнери. Для розв’язання цього питання ми посилено працюємо з Офісом Президента, Урядом, Офісом Першої леді. Це для нас — пріоритет», — сказав голова ХОВА Олег Синєгубов.

Експерти також встановлюють ступінь руйнування житлових будинків, частину з них уже відібрали для програми на відбудову. Ремонт обіцяють проводити комплексно — відновлюватимуть не тільки будинок, а і комунікації. Для забезпечення мешканців теплом закуплять щонайменше десять мінікотелень. Вони зможуть опалювати відновлені мікрорайони.

Нагадаємо, російські окупанти зруйнували лікарню в Ізюмі та знищили комп’ютерний томограф. Із нього витягли системні плати та інші деталі. Зараз лікарня працює у напівзруйнованому вигляді.

Як писав UA-NEWS.in.ua, у грудні 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в місті Ізюм, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її. Це — опорна лікарня для кількох районів області, у якій щорічно лікувалися майже 150 000 людей. Вона знищена дощенту.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала  4 320 000 гривень. Проєкт мав бути готовим до 7 червня 2023 року.

Джерело

Новости Украины