На Вінниччині безкоштовно стерилізують та вакцинують безпритульних та безпородних тварин

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

220 безпритульних та безпородних тварин безкоштовно стерилізували та вакцинували у Ладижинській громаді на Вінниччині. Процедури виконує мобільна бригада товариства “Чотири лапи Україна”. Про це Суспільному розповів ветеринарний лікар Дмитро Чернецький.

“Перших три тижні акція для безпритульних тварин, з 4 тижні — домашні тварини, але не породисті. Якщо людина завела собі породисту собаку вона сама має про неї турбуватись”, — розповів Дмитро Чернецький.

Асистентка ветлікаря Ірина Шевцова готує собак до операції.

“Підготували тварини до операції. Будемо каструвати. Вкололи вакцину від сказу та протизапальне, вітаміни та антибіотик. Бриємо вушко і встановлюємо кліпси", — розповіла асистентка ветеринарного лікаря Ірина Шевцова.

Встановлена кліпса — ознака того, що тварина простерилізована і за номером можна дізнатись де, коли і яку вакцину отримала, пояснила Ірина Шевцова.

Фото: Суспільне Вінниця

Тварин після операції переносять до спеціальної кімнати, де вони відходять від наркозу.

“Вони тут в очікуванні до операції. Даємо анестезію, після чого заношу собаку на операційний стіл. Потім приношу в нову чисту клітку", — розповів доглядальник за тваринами в післяопераційний період Іван Стручалін.

Фото: Суспільне Вінниця

У команді працює 6 фахівців: лікарі, асистент, доглядальник та ловці тварин. Разом із місцевими зооволонтерами останні виїздять на вилов собак чи котів.

"Я насамперед ловлю собак, забираю. Везу на базу. Наші лікарі вакцинують, стерилізують. Я контролюю, щоб ці тваринки поїхали назад. Вивожу туди, де забрав. Ці стерилізовані будуть жити, охороняти територію. Інших не будуть пускати”, — ловець безпритульних тварин Олександр Луцишин.

Фото: Суспільне Вінниця

Крім того, навчають місцевих зооволонтерів вилову безпритульних собак та котів для вакцинації та стерилізації, каже волонтерка товариства захисту тварин Ладижинської громади “Лапа” Марина Червінко.

“Ми зараз навчаємось на ловців. Отримали практичний досвід, склали екзамен. Ми вже ловили і я піймала 4 чи 5 собак. Зараз бригада поїде, а робота має продовжуватись. Всіх собак неможливо виловити", — розповіла волонтерка Марина Червінко.

Фото: Суспільне Вінниця

Саме місцеві волонтери спочатку вийшли на товариство "Чотири лапи Україна" з проханням простерилізувати собак та кішок їхньої громади. Згодом з ними зв’язалася місцева влада. За умовами вона надала житло, харчування та місце для перебування тварин, всі маніпуляції безкоштовні.

Фото: Суспільне Вінниця

Стерилізують тварин у спецавтомобілі. За препарати та роботу лікарів сплачує австрійський фонд “FOUR PAWS”.

“В кожному місті вистачає безпритульних. Кількість постійно зростає. Це замкнене коло з яким потрібно боротись", — пояснила Ірина Шевцова.

У Ладижинській громаді команда працюватиме до кінця тижня. Далі вирушать до Тульчина. Там стерилізуватимуть та вакцинуватимуть тварин та ділитимуться практичним досвідом зі студентами ветеринарного коледжу.

Новости Украины