Найстаріший міст України знаходиться на Хмельниччині

Факти та міфи про Замковий міст у Кам’янці-Подільському

Його збудували турки, тому його ще називають Турецьким.

Міф! Турки лише зробили капітальну реконструкцію, коли володіли містом 27 років. Його збудували древні римляни у ІІ ст.

Факт, але не на 100%. Досі точаться наукові суперечки щодо появи Замкового мосту, адже немає достатніх археологічних фактів. Але вважається, що саме цей кам’янецький міст зображено у Римі на відомій колоні Траяна. На основі цієї гіпотези Замковий міст внесено до книги рекордів України, як найстаріший. Це найдовший міст Кам’янця-Подільського.

Міф! Замковий міст має довжину 88 м і він найкоротший та найнижчий як порівняти з двома іншими мостами через Смотрич. Хоча, коли з’явився, він мав довжину понад 110 м. Замковий (Турецький) міст – це саркофаг, який ховає зовсім іншу споруду.

Факт! Спершу міст був побудований як аркада на кам’яних пілонах. Але турки першими замурували арки й облицювали їх каменем, зробивши міст схожим на греблю. З плином часу його ще більше переробляли і тепер міст більше нагадує кам’яний мур, що ховає ажурну красу арок під товстим шаром каменю. Замковий міст височіє над водоспадом.

Факт! Ще у 1544 р. під мостом у кам’яному перешийку, на якому і стоїть міст, пробили склепінчастий канал, щоб зменшити приплив води під час повеней. Адже підняття води руйнувало оборонні споруди навколо міста, зокрема, шлюзи Польської брами. Вода, витікаючи крізь отвір каналу, й утворила водоспад висотою 2 м, який існує дотепер і називається Круча. Це єдиний міст в Європі, що не сполучає береги річки, а побудований вздовж течії.

Факт! Старе місто Кам’янця-Подільського оточене петлею каньйону р. Смотрич, який в одному місці утворює вузький перешийок. Саме на цьому перешийку і збудовано Замковий міст, вздовж двох правих берегів Смотрича.

Джерело

Источник

Новости Украины