Не можна порівнювати Чернігів з Прилуками: Чаус про введення військової адміністрації

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Не можна порівнювати Чернігів, який є єдиним "форпостом" на шляху ворога до Києва, з Прилуками. Тут різниця в важливості міста. Так відповів начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус на питання кореспондента Суспільного, чому у Чернігові ввели міську військову адміністрацію, а у Прилуках, попри те, що на цьому наполягала міська голова Прилук Ольга Попенко, ні.

Нагадаємо, 31 січня 2023 року в інтерв'ю Суспільному Чаус казав, що не бачить підстав для введення військової адміністрації в Чернігові. А вже 7 лютого її ввели.

"Ми проаналізували все те, що відбувається в міській раді з питань цивільного захисту, оборонної роботи. Це рішення (про введення МВА у Чернігові, — ред.) цілком логічне. І те, що я бачу на сьогодні й та ситуація, яка була в місті (лютий — березень 2022 року, — ред.) вона довела, що в питаннях цивільного захисту, оборонної роботи по органах місцевого самоврядування було дуже багато пробілів. Деякими навіть сьогодні займаються правоохоронні органи…. Ми проаналізували повністю цивільний захист. В місті Чернігові відсутня повністю програма цивільного захисту. План цивільного захисту. Він був відсутній на момент повномасштабного вторгнення, він відсутній і зараз”.

Але ж ви говорили про проблеми з цивільним захистом у Чернігові ще до введення адміністрації. І 31 січня, в інтерв’ю, Ви не бачили це підставою для створення адміністрації

Ми зробили ревізію всіх документів програм, які є. Те, що ми могли зробити.Того, що побачили, достатньо для того, щоб питанням цивільного захисту та оборони приділяти набагато більше часу та більше уваги. Це ключове.

Щодо ситуації в Прилуках

Дійсно, була в мене Ольга Попенко, ми підготували всі документи на введення військової адміністрації у місті. Але після того сесія розблокувалася, раз. Зараз вона знову розблокована. Вони працюють. Я не скажу, що це ідеально. Але вони нарешті вперше раз за два роки прийняли бюджет і можуть вже працювати по бюджету. І не можна порівнювати Чернігів, який є “форпостом” на сьогодні на шляху ворога до Києва, і який в будь-якому разі — і в частині наявності об’єктів критичної інфраструктури й в частині щільності населення — не можна порівнювати з Прилуками.

У Прилуках вас влаштовує стан цивільного захисту?

Теж не влаштовує. У Прилуках багато питань до укриттів. І до якості цих укриттів. Але різниця в важливості міста, територіального знаходження міста, щільності населення.

Рішення щодо введення МВА у Чернігові було ваше?

Це рішення Президента. Рішення щодо подання — це моє. Я запропонував Президенту створити військову адміністрацію. Це було моє подання після того, як ми вивчили те, що могли подивитися (документи, — ред.). Зараз ми бачимо набагато більше, ніж тоді. Я ще раз переконуюсь, що це рішення було правильне.

Новости Украины