Не платять зарплату: українцям дозволили законно вимагати компенсацію

Затримка виплат

Відтепер українцям, яким заборгували виплату заробітних плат, пенсій, стипендій, соцвиплат надали право вимагати компенсацію. Для цього прийняли Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» (реєстр. №1214-IX), передається на сторінці «Верховна Рада України» в соцмережі Facebook.

Як зазначається, 25 лютого цей Закон був опублікований в «Голосі України».  

«Документ встановлює вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення терміну виплати яких громадянам має нараховуватися компенсація», — йдеться у повідомленні.  

Отримати компенсацію можна в разі затримання пенсій, соціальних виплат, стипендій та зарплат. Також додали й такий вид прибутків, як сума індексації грошових доходів громадян.

Відшкодування можна отримати в разі заподіяння фізособі каліцтва, або іншого ушкодження здоров’я. А ще, компенсацію нараховуватимуть стосовно коштів, що виплачуються громадянам, які мають право на компенсацію у разі втрати годувальника.  

Даний Закон в Україні Верховна Рада ухвалила 4 лютого 2021 року. Він набув чинності після його опублікування в «Голосі України», а саме — 26 лютого цього року.  

Раніше, видання 05366 писало: «Банки зможуть розкривати інформацію про рахунки українців». 

Верховна рада України

Источник

Новости Украины