«Не травмувати дітей». Як у центрі Барнахус на Буковині працюють з дітьми, які постраждали від насильства

За інформацією: Суспільне Чернівці.

На фото приміщення центру у Києві. Джерело: Суспільне Київ

У Чернівецькій області працює центр "Барнахус", де опитують неповнолітніх, які є свідками або постраждали від насилля. Там їм надають медичну, психологічну та правову допомогу. Це п'ятий такий центр, який відкрили в Україні за підтримки ЮНІСЕФ.

Про це ефірі Українського радіо Буковини анонімно розповіла працівниця центру.

За її словами, якщо дитина стає свідком або зазнає насилля, вона або її представник має звернутися до поліції. Правоохоронці відкривають кримінальне провадження та повідомляють про це керівника центру. Тоді збирають команду фахівців й розробляють план роботи з дитиною.

"У перекладі "Барнахус" — це будинок дітей. Дитину опитують без затримок, відразу після повідомлення до поліції про насилля, образу, жорстоке поводження чи недбальство з боку батьків або опікунів", – каже працівниця.

У Центрі обладнали приміщення для опитування. Це дозволить дитині не відвідувати залу суду та уникнути травмування під час допиту. Також вестимуть відеозапис, який передадуть до суду як доказ. Суддя може прийняти його без повторного допиту.

"Створена комфортна й безпечна атмосфера. З дитиною працюватиме психолог, який зможе опитати дитину, не травмуючи її", – розповідає жінка.

Також у центрі працює соціальний працівник. За потреби також можуть долучати судмедексперта, який перевірятиме чи є у дитини рани або травми. У закладі є "тривожні кнопки" для виклику поліції у випадку небезпеки.

В області відкриті три кримінальні провадження про насильство щодо дітей. Постраждалих опитуватимуть у центрі та нададуть психологічну допомогу. За потреби дитині можуть надати адвоката.

"Ми можемо надати дитині адвокатський супровід від держави, щоб захистити її права та інтереси під час розслідування", – розповів директор центру з надання вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Закупівлю обладнання та меблі до центру профінансував фонд ЮНІСЕФ. Ремонт у приміщенні зробили за гроші благодійників.

Що відомо

  • У квітні 2022 року Чернівецька обласна рада підписала меморандум про співпрацю з фондом ООН ЮНІСЕФ про відкриття центру Барнахус на Буковині.

Новости Украины