Неприємний запах води з-під крану. Вінничанам пояснили чому і коли перестане «пахнути»

Неприємний запах води з-під крану. Вінничанам пояснили чому і коли перестане «пахнути»

У КП «Вінницяоблводоканал» після скарг вінничан на неприємний запах води з-під крану, пояснили причину і запевнили, що вода безпечна, придатна до споживання і не загрожує здоров’ю.

Начальник служби лабораторного контролю «Вінницяоблводоканал» Аліна Кравчук каже, що причина неприємного запаху — цвітіння води в річці Південний Буг, тобто, високий рівень водоростей.

«Зараз настав той момент, коли водорості, які наростали весною, відмерли і впали на дно нашої річки, почався процес їх розкладення. Це призводить до того, що в нашій річці фактично вичерпується кисень в районі водозабору. Тому що весь він використовується на розкладення цих водоростей.

В процесі розкладення утворюється дуже багато органічних та неорганічних речовин, які псують смакові якості води. Але всі ці речовини не впливають на здоров’я. Самі забруднюючі речовини з води ми забрали. Залишаються лише сліди деяких речовин. А серед них є і одоранти, ті які ми відчуваємо при дуже низьких концентраціях. Жодної шкоди для здоров’я немає, але це неприємно», — говорить Аліна Кравчук.

Щоб покращити якість води на водоканалі збагачують киснем воду в районі водозабору і добавляють активоване вугілля.

Допоки вода матиме поганий запах, на підприємстві сказати не можуть. Але зазначають, що за досвідом попередніх років, це триває від кількох днів до кількох тижнів.

«Щоденний моніторинг показує, що пік забруднення ми пройшли. Щоденний моніторинг показує, що ситуація потроху покращується», — каже начальниця служби лабораторного контролю.

Источник

Новости Украины