Новий план розвитку Харкова обіцяють показати до кінця 2022 року

Генплан розробляють від початку війни.

Генеральний план Харкова оновлюють із початку війни. Представники міськради обіцяють його от-от презентувати.

Про це йшла мова на засіданні робочих груп під егідою Європейської економічної комісії ООН. Харків’яни побачать оновлений план уже до кінця року.

«Концептуально новий вигляд транспортної системи, інфраструктури міста ми презентуємо найближчим часом. Це буде окремим розділом оновленого генерального плану міста. До кінця року ми хочемо вивести загальну стратегію бачення тих нових підходів і нових проєктів, які будуть включені у генплан», — цитує слова директорки Департаменту по взаємодії з міжнародними агенціями та фінансовими установами Ольги Дем’яненко «Суспільне».

За словами міського голови, уже було опитування харків’ян, у якому взяли участь близько 17 000 людей. Ігор Терехов говорить, що зріз показав сподівання мешканців на майбутній розвиток міста. Зокрема, він відзначив вибір містянами європейських, демократичних цінностей.

Генплан розробляють українські архітектори під егідою Нормана Фостера. 

Нагадаємо, ім’я британського архітектора Фостера вперше прозвучало для харків’ян 11 травня. Тоді в міськраді офіційно повідомили:  Фостер та Ігор Терехов узгоджують план, яким бачать місто майбутнього. Також у цьому процесі задіяні харківські архітектори.

«Ми не сидимо склавши руки. Вже сьогодні створюється новий генеральний план міста Харкова. Над цим працюють лорд Фостер та його команда, іспанські та наші найкращі архітектори, а також берлінське агентство», — поінформував мер.

Тоді ж Терехов зазначав, що провів переговори з інвесторами, які вже зараз готові вкладати гроші у відновлення Харкова, не чекаючи на закінчення війни. Про кого йшла мова, невідомо.

Докладно про те, хто такий Норман Фостер і чому українські архітектора скептично ставляться до його участі у майбутній відбудові Харкова, писав харківський журналіст Дмитро Кузубов.

«Фостеру 87 років. В 1967-му він створив архітектурне бюро «Foster + Partners», яке сьогодні є одним із найбільших у Великій Британії (1400 співробітників) та має 13 студій по всьому світу. Архітектор відомий проєктами будівель зі скла та бетону. Серед них – хмарочос-«огірок» у Лондоні, штаб-квартира Apple в Каліфорнії і скляний купол Рейхстагу в Берліні. Проте проєктів цілих міст у його портфоліо лише два – в Кувейті та ОАЕ. Й обидва поки що не реалізовані до кінця. В архітектурному середовищі Харкова запрошення Фостера відбудовувати місто багато хто сприйняв скептично через те, що той спеціалізується на будівництві хмарочосів, а не на розвитку міст», — йдеться в матеріалі на «УП».

 Окрім того, автор зазначає, що «насторожила харківських архітекторів невключеність містян у процес відбудови – поки багато харків’ян роз’їхалися від війни іншими містами та країнами, міська влада ніби вирішила виступити в ролі «благодійника». Наче містяни вже зняли з себе відповідальність за своє майбутнє, мовляв, «не хочу нічого вирішувати, робіть, що хочете». Співзасновник Харківської школи архітектури (ХША), архітектор Олег Дроздов вважає, «що є побоювання, що відбудеться якийсь такий дарунок, на який харків’яни не зможуть ніяк впливати, брати участь у процесі відновлення міста».

Нагадаємо, раніше Харківська міськрада проводила опитування щодо ідей з відбудови міста.

Джерело

Новости Украины