Оцифровані скульптури Пінзеля: в Німеччині підбили підсумки міжнародного проєкту

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Фото: РІСУ

У Баварському національному музеї підбили підсумки міжнародного міжмузейного проєкту "Pinsel.Munich". Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Українська команда проєкту презентувала свої напрацювання та дослідження.

У Баварському національному музеї підбили підсумки міжнародного проєкту. Фото: РІСУ

"Під час проєкту були оцифровані 9 скульптур Йогана Георгія Пінзеля з колекцій Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та 8 боцетто з постійної експозиції Баварського національного музею, а також білокам’яна скульптура Діви Марії, розташована на колоні перед північним фасадом костелу Непорочного Зачаття Діви Марії у місті Городенка. Віртуальна колекція скульптурної спадщини Пінзеля поповнилась майже 20 творами сницаря. Оцифровано скульптури, які раніше оздоблювали головний вівтар костелу Непорочного Зачаття Діви Марії та отців-місіонерів в Городенці. А саме, "Свята Єлизавета", "Свята Анна", "Святий Йосип" та "Ангел", а також 5 голівок херувимів. В колекції Баварського національного музею в Мюнхені представлено два боцетто – "Св. Йосиф" та "Ангел", які є мініатюрними моделями майбутніх скульптур для костелу в Городенці, виготовленими власноруч Пінзелем та ще один – "Ангел", виготовлений учнем скульптора – Антонієм Штилем", – йдеться на сайті РІСУ.

Презентація проєкту. Фото: РІСУ

Окрім них відсканували дерев'яні моделі для макету головного вівтаря костелу Успіння Пресвятої Богородиці в місті Монастириська та Воздвиження Всечесного Хреста в містечку Буданів на Тернопільщині.

"Ми маємо багато матеріалу, і фото, і 3D моделі, і 3D видруки. Тобто це матеріал, з яким можна працювати в майбутньому. Ідея полягає в одночасному експонуванні боцетто в Німеччині та Україні. Один комплект боцетто ми надрукували для Баварського національного музею. Ще один залишиться у Львові і буде експонуватись в музеї Пінзеля після його відкриття", – розповів керівник проєктів з оцифрування спадщини Пінзеля Роман Гук.

Віртуальна колекція спадщини Пінзеля поповнилася майже 20 творами. Фото: РІСУ

Презентація відбулася під час зустрічі громадської організації "17", яка діє в межах ініціативи "My Future Heritage" та німецьких музейників.

"Pinsel.Munich" – міжнародний етап проєкту "Pinsel.AR". Його мета – дослідження мистецької спадщини барокового скульптора Йогана Георгія Пінзеля та створення віртуальної галереї всіх збережених творів майстра.

Нагадаємо, у Тернополі відкрили скульптуру, яка є копією творіння Пінзеля.

Йоган Георг Пінзель – галицький скульптор середини XVIII століття. Жив у Бучачі на Тернопільщині з 1750 до 1761 року.

Новости Украины