Окупанти знову планують вивезти до Криму тварин із заповідника «Асканія-Нова» на ТОТ Херсонщини: що відомо про ситуацію

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина. Коні Пржевальського у заповідному спепу до повномасштабного вторгнення РФ. Фото: Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна/Facebook

Російські військові знову мають намір вивезти тварин з біосферного заповідника "Асканія-Нова" Херсонської області. Їх планують доправити до кримського сафарі-парка "Тайган".

Про це в прямоефірній програмі "Суспільне. Студія" повідомив директор Біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктор Шаповал.

"Ця проблема має й міжнародний контекст, оскільки йде мова про вивезення тих тварин, які занесені до природоохоронної конвенції, яка регулює міжнародну торгівлю дикими видами фауни, йдеться про коня Пржевальського. Вже вивезені дві особи на територію Ростовської області РФ. З цього приводу Херсонська облпрокуратура порушила кримінальне провадження. З нашого боку про це питання поінформоване профільне Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та готуються звернення до секретаріатів міжнародної конвенції, тому що це питання повинно мати міжнародний резонанс, оскільки воно є грубим порушенням норми Конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами фауни, які перебувають під загрозою зникнення", — говорить Шаповал.

Херсонщина. Стадо сайгаків в асканійському заповіднику до повномасштабного вторгнення РФ. Фото: Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна/Facebook

За словами директора заповідника, задача пропагандистських медіаресурсів — зобразити ідеальну картинку під російським триколором, але фактично окупанти викрали те, що вдалося зберегти. Понад рік заповідник існував під українською юрисдикцією на тимчасово окупованій території, і тому могли забезпечувати утримання величезної колекції.

"Заповідник є досить специфічною установою серед об'єктів природно-заповідного фонду України, тому що в його складі є не лише природні екосистеми, але й штучні колекції. Це потребує щоденного рутинного догляду, робочих рук і значних матеріальних вливань. Наша задача була по максимуму зберегти це в дуже складних обставинах, які були спричинені збройною агресією РФ і тимчасовою окупацією території. Фактично ми це зробили й не дали змогу створити картинку приходу рятівників, тому фактично зараз в "Асканії-Нова" утримуються ті колекції, які були за часів української юрисдикції", — говорить він.

Херсонщина .Зебри та буйволи у заповіднику. Фото: Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна/Facebook

Віктор Шаповал розповів, що у зоопарку Асканії утримується близько 3,5 тисячі видів тварин. Крім того, заповідник має фактично унікальне біорізноманіття, на його території розташовані понад 2,5 тисячі видів флори та близько 2300 видів фауни. При цьому 167 видів флори й 307 видів фауни занесені до природоохоронних списків різного рангу, зокрема Червона книга України, регіональний та міжнародний списки.

Щодо так званого "обміну тварин", каже Шаповал, повинна бути реакція міжнародних природоохоронних організацій. За підписом міністра захисту довкілля Руслана Стрільця було підготовлене звернення секретаріату ЮНЕСКО. Також директор заповідника говорить, що втрати будуть беззаперечні.

Херсонщина, зграї птахів у заповіднику. Фото: Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна/Facebook

"Це вид коня Пржевальського, який знаходиться під загрозою зникнення, він зник у дикій природі й він фактично був репатрійований, у тому числі завдяки зусиллям "Асканії-Нова". Є спеціальна програма зі збереження видів, племінна книга щодо коня Пржевальського. Ми до цього часу співпрацюємо й інформуємо кураторів і координаторів цих програм і міжнародних племінних книг, тому що вони не співпрацюють і не контактують з окупаційною адміністрацією. Безумовно, втрати будуть, тому що будь-яке втручання без належного науково-методичного супроводу, звичайно, не сприяє збереженню колекції. Єдине, що до цього часу рятує заповідник від масштабних руйнувань, це те, що він перебуває відносно в глибокому ворожому тилу", — каже Шаповал.

Херсонщина. Асканія-Нова. Згорілий заповідний степ, 22 серпня 2023 року Фото: Пропагандистський канал Таврия.Новости Херсонской области/Telegram

За його словами, бойові дії на території заповідника під час повномасштабного вторгнення 24 лютого фактично не відбувалися, окремі бойові зіткнення були на межі заповідника, але вони об'єктивно не мали настільки значного впливу, як це можна сказати про інші об'єкти природно-заповідного фонду. На сьогодні найбільш масштабним чинником і загрозою для збереження природних і штучних екосистем є пожежі.

"На території заповідного степу за час окупації вже вигоріло понад дві тисячі гектарів. Це достатньо серйозна цифра, тим паче з огляду на те, що одна з пожеж сталася на території Великого Чапельського поду, коли вигоріло 345 гектарів цілинного степу, і це було дуже ризиковано, тому що це загороджена територія, де утримується колекція диких копитних тварин. Тут наслідки могли бути непрогнозованими. Але на сьогодні можна сказати, що ключова проблема в тому, що на території населеного пункту і безпосередньо об'єкта природно-заповідного фонду базується особовий склад і техніка збройних сил РФ.

Раніше стало відомо, російські окупанти розмістили в заповіднику "Асканія-Нова" 11 опорних точок армії. Це засоби протиповітряної оборони й бронетанкові війська. Також розтягують майно заповідника, яке накопичували останні 30 років.

Новости Украины