Олексій Резніков: «Прийняття Концепції розвитку кримськотатарської мови — важливий крок до відновлення територіальної цілісності України»

Як повідомляє прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, 7 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив розроблену Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Концепцію розвитку кримськотатарської мови.

 У розробці Концепції активну участь брали усі зацікавлені органи влади, Меджліс кримськотатарського народу, профільні наукові та освітніми установами, неурядові організації та експерти, у тому числі – ті, які перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

 «Ця Концепція є фундаментом роботи на 10 років. Це перший крок до створення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, яку доручив розробити Президент України», — наголосив віцепрем‘єр-міністр України Олексій Резніков.

 Він додав, що наразі стан кримськотатарської мови – критичний, про що зазначає ЮНЕСКО, про що б’ють на сполох українські вчені, а тимчасова окупація Росією Криму і Севастополя загострила ці проблеми, що неодноразово відображено в резолюціях ООН і не тільки.

 «Кримськотатарська мова – це величезні можливості для України, які ми в повній мірі не усвідомлюємо. Її слід сприймати як «українську тюркську». Кримськотатарська мова за своєю структурою є універсальною і дозволяє розуміти усі тюркські мови. Кримськотатарська дає можливість буквально говорити з нашими партнерами однією мовою. Розвивати стосунки і з Анкарою, і з Баку, і з Нур-Султаном, створюючи економічні, культурні, безпекові проєкти. Це зовсім інша динаміка контактів та інший рівень взаємної довіри», — додав Олексій Резніков.

Читайте також: Депутати на засіданні постійної комісії з питань фінансів вирішили посприяти відновленню пляжу «Лілея»

Источник

Новости Украины