Перерахунок пенсій, зростання цін та нові тарифи: що чекає на Україну та українців у квітні

Перерахунок пенсій, зростання цін та нові тарифи: що чекає на Україну та українців у квітні

Фото: Ковальчук Віктор/УНІАН

Квітень принесе із собою зміни в різних сферах: деяким пенсіонерам перерахують пенсії, до Великодня зростуть ціни на продукти, а ліки почнуть продавати за новими правилами.

Перерахунок деяких пенсій

Звісно, такого глобального підвищення пенсій, яке відбулося у березні, у квітні не станеться. Але все ж на деяких пенсіонерів чекає перерахунок.

Зокрема, перерахунок стосуватиметься тих пенсіонерів, які продовжують працювати після виходу на пенсію та продовжують напрацьовувати страховий стаж. При цьому є один нюанс: перерахунок провадиться лише після придбання 24 місяців страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії конкретному пенсіонеру. Тобто, якщо пенсіонер працює ы пенсію йому перераховували минулого року, то зараз підвищення на нього не поширюється.

Для тих, хто відповідає вищезгаданим умовам, перерахунок пенсій відбудеться автоматично з 1 квітня. Це стосуватиметься приблизно 600 тис. пенсіонерів. Щоправда, надійдуть доплати на рахунки пенсіонерів у травні.

Крім того, перерахунок може провадитися в індивідуальному порядку на підставі поданої заяви безпосередньо до органів Пенсійного фонду або через портал електронних послуг Пенсійного фонду України, залежно від того, коли придбано 24 місяці страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії.

Зростання тарифів на електрику відклали

Після того, як ЗМІ кілька тижнів поспіль лякали українців подорожчанням електрики в чотири рази, Кабмін все ж таки ухвалив рішення поки що ці тарифи не підвищувати. Відстрочка діятиме місяць – до кінця опалювального сезону.

– 1 квітня мав закінчитися спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію, – пояснив український прем’єр Денис Шмигаль. — Уряд ухвалює рішення про його продовження. Механізм продовжуватиме діяти до 30 квітня цього року.

Таким чином, тарифи на електроенергію у квітні для побутових споживачів зберігаються на рівні 1,44 грн/кВт*годину (для домогосподарств, що споживають до 250 кВт*год на місяць) та 1,68 грн/кВт*годину (за електроенергію, спожиту вище цього обсягу).

Щодо води, то, як роз’яснили в НКРЕКУ, на першому етапі (тобто з 1 квітня) тарифи мають зрости в середньому на 12,3%, а на другому (з 1 липня) – на 14,1%. У середньому за два етапи перегляду тарифів витрати однієї сім’ї із двох-трьох осіб на водопостачання та водовідведення зростуть на 60 грн.

Але ці новини викликали такий резонанс, що експерти не відкидають: зростання тарифів на воду цілком можуть за аналогією з електрикою відкласти до кінця опалювального періоду. Тим більше, що остаточного рішення в НКРЕКУ так і не ухвалили, і на момент написання статті (31.03.2023) ситуація залишалася невизначеною.

З мінімалкою поки що незрозуміло

Не менш незрозуміла ситуація склалася з мінімалкою. У підготовленому ще у лютому законопроєкті нардепи запропонували підняти мінімальну зарплату тричі, причому перший етап мав стартувати вже зараз.

З 1 квітня автори документа пропонують підняти мінімалку з 6700 грн до 7370 грн, з 1 липня – до 8107 грн, з 1 жовтня – до 8918 грн.

Але поки що законопроєкт тільки зареєстрований у ВР, більше жодних зрушень немає. Тому, найімовірніше, мінімальна зарплата залишиться на рівні 6700 гривень – принаймні у квітні.

Нові правила купівлі ліків

З 1 квітня ліки в Україні продаватимуться за новими правилами: рецептурні препарати почнуть відпускати в аптеках лише за електронним рецептом.

До списку рецептурних препаратів МОЗ України входять:

антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні та антигістамінні засоби, кроворозріджувальні препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Щоб отримати е-рецепт, декларацію з лікарем укладати необов’язково. Але пацієнт має бути зареєстрований у Єдиній системі охорони здоров’я.

Продукти перед Великоднем подорожчають

У квітні на нас чекає найсвітліше свято у році – Великдень. І наступне подорожчання продуктів.

Експерти вважають, що насамперед до свята подорожчають м’ясо та яйця в межах 10-15%. Також піднімуться ціни на овочі, фрукти, хліб, крупи.

– Справа в тому, що вартість овочів та фруктів прив’язана не лише до Великодня, а й до сезону, – каже економіст Андрій Мартинюк. – Вони дорожчатимуть доти, доки на ринок не прийдуть вітчизняні овочі з відкритого ґрунту. Причому подорожчання може бути суттєвим – плюс 15-20% до сьогоднішніх цін.

Аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак вважає, що також на 10-15% зростуть цінники на борошно, на 7-10% – на молочні продукти. Причому, каже експерт, погано не стільки те, що продуктовий кошик подорожчає до свята, як те, що після Великодня ціни закріпляться на вищому рівні.

Докладно про майбутнє подорожчання продуктів ми писали тут.

Вартість оренди може зрости

Вартість оренди у квітні може зрости на 10-15%. Справа в тому, що протягом опалювального сезону оренда підвищується рідко, але як тільки платіжки за тепло перестають приходити, орендодавці не втрачають можливості збільшити свої доходи.

Сьогодні у столиці однокімнатні квартири здаються в середньому по 8-10,5 тис. грн на місяць, двокімнатні – по 9-11 тис. грн, трикімнатні – по 11-13 тис. грн.

За інформацією профільних порталів, ціни на оренду квартир в Одесі та Дніпрі сьогодні набагато нижчі, ніж до повномасштабного вторгнення. Обвалилися ціни в Сумах, Чернігові та Харкові, що знаходяться поблизу зони конфліктів.

А от у Львові оренда сьогодні дорожча, ніж у Києві, хоча до війни львівське житло було приблизно на третину дешевшим. У середньому вартість однокімнатної квартири у культурній столиці становить 13,6 тис. грн, і високий попит не дає цінам впасти. Єдиним фактором, що хоч якось тримає ціни, є низька купівельна спроможність орендарів.

Зареєструватися безробітним стане простіше

Уряд спростив процедуру та уточнив порядок набуття статусу зареєстрованого безробітного онлайн. Про це повідомляє Міністерство економіки.

Як зазначила міністр економіки Юлія Свириденко, можливість подати документи в електронній формі зберігається, що зручно для внутрішньо переміщених осіб, людей, які проживають на окупованих територіях або в зонах активних бойових дій.

Також спрощується процес реєстрації для людей, які втратили документи, і для тих, хто досі не розірвав трудові відносини з роботодавцем, який перебуває на території активних бойових дій.

Новий порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку безробітних передбачає такі зміни:

затверджено умови подання статусу зареєстрованого безробітного членам добровільних формувань територіальної громади та перебування їх на обліку під час військового стану; робоче спілкування безробітного з кар’єрним консультантом щодо пошуку роботи прирівнюється до особистого відвідування центру зайнятості; підходяща робота тепер підбиратиметься з урахуванням воєнного стану.
Джерело

Новости Украины