Перші дні вторгнення російських військ на Сумщину – як це відбувалося

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: ДФТГ «Ромашка»

На початку повномасштабного російського вторгнення Сумщину залишили майже всі сили оборони України. У перші дні люди взяли до рук зброю і коктейлі Молотова та чинили спротив російському агресору. Активність сумських партизанів уповільнила рух ворожих колон і допомогла вистояти Києву та Харкову. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з людьми, які чинили опір російським військам з перших днів повномасштабного вторгнення.

Суми, близько 10 ранку 24 лютого 2022 року – день повномасштабного вторгнення Росії. Черги на автозаправках. На виїзд з міста по вулиці Героїв Крут у південному напрямку рухається колона автомобілів з позначками Держприкордонслужби України. До обіду з Сум виїхала більша частина співробітників поліції, СБУ та Нацгвардії. Перша російська бронетехніка з’являється на вулиці Харківській близько 17:00. До цього часу сумчани намагаються отримати зброю.

"24 (прим. авт. лютого) я прибув у військкомат, там була черга велика, сказали, що зброю видають в Артучилищі. Приїхав у Артучилище, черга була на вулицю, отримати зброю було нереально. 25 числа я знову приїхав, вже на вечір я отримав зброю, але не було патронів", – згадує доброволець Григорій Шульга.

"В той період це були ті небайдужі люди, які хотіли зберегти своє місто і не дати ворогу сюди прорватися", – говорить начальник штабу добровольчого формування Микола Бордюгов.

Фото: Суспільне Суми

Микола Бордюгов 24 лютого очолив штаб добровольчого формування міста, який збирав інформацію про переміщення ворога і почав координацію сил спротиву. В ніч з 24 на 25 лютого відбувся бій біля колишнього Артучилища у Сумах. Проти російських військових його вели бійці 81 бригади та добровольці.

"Колону ми розстріляли, вони йшли з паливними баками у бік аеропорту, щоб зарядити свої танки, щоб вони сюди зайшли. Але так вони й не зайшли. Коли ми їх розбили, наші хлопці пішли подивитися, що вони там везли. Везли парадну форму. За взяття Києва, Харкова, Сум – нагороди вже були готові", – розповідає боєць 81 окремої аеромобільної бригади Руслан з позивним "Bumblebee".

Після декількох невдалих спроб зайти в Суми росіяни просто об’їжджали місто, рухаючись колонами на Київ.

Фото: Суспільне Суми

Також СБУ перехопила розмову російських військових:

"Ми в’їхали спокійно, а тепер виїхати не можемо. – А для чого ви туди в’їхали? Ми маємо проїхати через місто "Сумі", а через місто "Сумі" іще жодна колона наша не виживала".

Фото: Суспільне Суми

"Вони прекрасно знали, що зброя у населення в м. Суми є, що роздано і в людей близько 10 тисяч одиниць було стрілецької зброї, тому це було дуже стримуючим фактором", – зазначає начальник штабу добровольчого формування Микола Бордюгов.

На півдні області російські танкові колони заходили через митний пост "Велика Писарівка". Тут їх зустріли українські танкісти. Також колони важкої техніки зайшли через прикордонне село Грабовське в напрямку Сум. Близко 450 одиниць броньованої техніки зупинилося під Сумами в селі Велика Чернеччина. В цьому напрямку сумчани почали готувати декілька ліній оборони. Також колони росіян рушили через пункт пропуску "Покровка" в напрямку селища Краснопілля, але не зайняли його.

Найзапекліші бої 24 лютого розпочалися за Охтирку, де тоді були зосереджені найбільші в області українські сили. 30 днів росіяни обстрілювали місто з артилерії, скидали авіабомби, але захопити його так і не змогли.

Охтирка, 12.03.2022. Фото:Суспільне Суми

Зі східного напрямку росіяни зайшли через працюючий митний пост "Юнаківка". Працівникам поста та прикордонникам вдалося заздалегідь покинути митний пост. Північніше російські військові розбили й розграбували пункт пропуску "Рижівка". Всіх, хто був 24 лютого на митному посту "Бачівськ", окупанти взяли у полон. Згодом відпустили цивільних, а частину прикордонників і на зараз тримають в полоні.

"Що дуже цікаво, карти були в них (прим. авт. російських військових) радянські, часів Другої Світової війни, фактично переміщення німецьких військ, от вони як по шаблону, фактично, і рухалися по цих напрямках”, – говорить начальник штабу добровольчого формування Микола Бордюгов.

По селах почали діяти групи добровольців, які знищували або захоплювали російську техніку. Богдан Калініченко – боєць ДФТГ "Ромашка" згадує про події 1 березня у селі поблизу Сум, де росіяни залишили танк.

Фото: ДФТГ «Ромашка»

"Поступила інформація, що в районі Токарів стоїть техніка. Ми ж такі — ок, поїхали працювати по ній.Треба було зняти БК, щоб місцеві його не забрали, оскільки місцеві його почали також курочити. Вкинули в бус і собі поїхали. Коли передавали — сапери на нас дивляться: а ви, кажуть, хлопці — хто? Ми кажемо — ДРГ “Ромашка”. Та ні, говорять, ви як Чіп і Дейл — "слабоуміє і отвага". Тому що перед тим, як возити БК, з нього потрібно викручувати підривачі", – розповідає боєць ДФТГ "Ромашка" Богдан Калініченко.

Фото: ДФТГ «Ромашка»

"До нас підходили бабусі і просили: "Синочку, тільки не кидай нас!", ми заради них і стояли", – говорить доброволець Григорій Шульга.

4 квітня після 40 днів окупації росіяни втекли з території нескореної Сумщини.

Що відомо

  • 24 лютого 2022 року Збройні сили Росії розпочали повномасштабну війну на території України. Нині триває 48 тиждень війни, Суспільне Суми продовжує слідкувати за подіями.

Новости Украины