«Під час окупації не привертала до себе уваги та допомагала ЗСУ». Історія офіцерки 124 бригади ТРО з Херсона

За інформацією: Суспільне Херсон.

Офіцерка 124 бригади ТРО з Херсона Зоряна на позивний «Зірка» Фото: 124 окрема бригада ТРО ЗСУ/Facebook

Під час окупації Херсона офіцерка служби цивільно-військового співробітництва підрозділу 124 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ Зоряна, яка має позивний "Зірка", намагалась допомагати українським захисникам. Вона збирала інформацію про місцеперебування військових РФ, рахувала їх кількість та техніку.

Про це повідомила у Facebook 124 окрема бригада територіальної оборони ЗСУ.

Зоряна уклала контракт на службу 20 січня 2022 року. За словами військової, у своїй роботі вона допомагає частині та цивільним людям.

"Треба розуміти потреби людей на місцевості, часто буває так, що окрім військових, люди більше ні на кого не розраховують. Також служба ЦВС має вчасно виявляти та закривати потреби підрозділів, кожне вирішене питання – це крок вперед, а іноді й врятовані життя", говорить офіцерка.

Повномасштабна війна для жінки почалася по сигналу тривоги. Зоряна каже, відразу почалась робота щодо виклику резерву та прийняття до лав підрозділу добровольців. Військова отримала вказівку їхати до районного центру, щоб дізнатися потреби місцевого населення, якої допомогти потребують люди та невдовзі отримала наказ не повертатись через перекриття доріг армією РФ.

Так для мене почалась найгірша весна в житті.

Опинившись в окупації, Зоряні вдалось потрапити до Херсону, де вона знайшла квартиру, адже знаходитись за місцем прописки було небезпечно. Перший місяць жінка майже не виходила із домівки, але тримала зв'язок із керівництвом підрозділу. Згодом "Зірка" почала допомагати ЗСУ – збирала та передавала інформацію про місцеперебування російських окупантів, рахувала їх кількість та техніку в місцях дислокації.

"У мене виходило добре зі збором даних, адже я жінка, та не привертала до себе особливої уваги. Так було спочатку, але стався випадок, коли громадський автобус на якому я їхала зупинили на посту і сказали перевірка документів у всіх людей. Коли російський окупант забрав мій паспорт та вийшов звіряти з якимись списками, я вже подумки прощалась із життям, але через декілька хвилин він повернув документ, тож тоді мені пощастило", говорить Зоряна.

Виїхала з окупації військова зі своїми побратимами. Отримавши усі інструкції вони виїхали до Запоріжжя, звідки одразу повернулись до підрозділу, який саме заново комплектувався. З того часу "Зірка" продовжує свою службу, допомагає людям та мріє про найскорішу перемогу.

Раніше рятувальник Сергій Король, який пробув 85 днів у російському полоні, розповів Суспільному свою історію. Чоловік відмовився співпрацювати з окупаційною владою. Зараз продовжує службу у ДСНС області.

Новости Украины