Підтримка бізнесу завжди залишається серед пріоритетів обласної влади

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Руслана Шиханова сьогодні, 20 січня, відбулася перша робоча зустріч між представниками Запорізької обласної державної адміністрації, обласної ради,  Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), проєкту «Terre des hommes» (Tdh) та Національного університету «Запорізька політехніка» щодо співпраці з підтримки інноваційних проєктів розвитку підприємництва області.

Так, в області діє Комплексна програма розвитку малого і середнього підприємництва до 2023 року. Програмою передбачено 25 заходів, 10 з яких вже успішно реалізовано у 2021 році. На ці заходи з обласного бюджету спрямовано понад 1,5 млн грн.

Зокрема, одним з успішно реалізованих проєктів є «FabLab Robotics» на базі Національного університету «Запорізька політехніка». Його мета – створення відкритої майстерні, обладнаної набором універсальних інструментів. Це дасть можливість налагодження повного циклу дрібно-серійного виробництва.

Наразі у рамках проєкту облдержадміністрацією забезпечено фінансування з обласного бюджету у 2021 році у розмірі майже 111,0 тис грн на закупівлю 8 одиниць обладнання та устаткування для початку роботи першої такої лабораторії в області.

Під час зустрічі представники проєкту «Terre des hommes» та GIZ наголосили на зацікавленості взяти активну участь у впровадженні проєкту «FabLab Robotics», зокрема, надати фінансування у розмірі 57 099,0 Євро на закупівлю необхідного обладнання і устаткування, посприяти обміну знаннями, навичками управління некомерційним підприємством та іншими ключовими концепціями, необхідними для ефективного функціонування такої лабораторії.

Крім того, під час робочої зустрічі обговорено питання співпраці між облдержадміністрацією, обласною радою, Tdh, GIZ та Національним університетом «Запорізька політехніка», а також наголошено на можливості підписання Меморандуму про взаєморозуміння між зацікавленими сторонами для визначення сфер відповідальності у реалізації проєкту.

— Хочу зазначити, що підтримка бізнесу завжди залишається серед пріоритетів обласної влади. Наше основне завдання сьогодні – створення максимально сприятливих умов для їх діяльності та подальшого розвитку. Зі свого боку висловлюємо щиру вдячність за активну співпрацю з підтримки інноваційних проєктів розвитку підприємництва області та розраховуємо на подальшу плідну співпрацю! Сподіваємося, що разом ми створимо якісний та доступний робочий простір, з якого розпочнеться ера нових технологічних стартапів, – зазначив Руслан Шиханов.

Довідково: FabLab – це приміщення з необхідними технічними умовами, яке дозволяє працювати з досить коштовним обладнанням та обмінюватись досвідом з подібними розробниками продукції для молоді та суб’єктів мікро та малого підприємництва, які здатні створювати власні технологічні продукти.

По суті FabLab – це каталізатор творчого потенціалу суспільства. На практиці це виглядає так: майстерня, доступна широкій публіці, в якій можна зробити практично все: від цукерок до мобільних телефонів, від ювелірних виробів до транспортних засобів, від пластмасових іграшок до високоточних інструментів. Це можливо завдяки набору верстатів з цифровим керуванням – такі як 3D принтер, верстат для лазерного різання, фрезерний верстат та інші.

На базі FabLab планується створити тісне співтовариство художників / дизайнерів / інженерів / винахідників / архітекторів / підприємців / будь-яких творчих людей. У створенні співтовариства проактивних і творчо мислячих людей і проявляється головний ефект FabLab – активно стимулювати мультидисциплінарний обмін знаннями, досвідом та ідеями на локальному та міжнародному рівнях. Проєкти, реалізовані в одній з таких лабораторій, легко відтворюються в інших, мережа таких лабораторій пов’язана прямими каналами аудіо-відео зв’язку, що дозволяє ще ефективніше взаємодіяти з іншими лабораторіями, розташованими по всьому світу. 

Департамент культури та інформаційної політики 

Источник

Новости Украины