«Після перемоги». Офіс Зеленського не відмовляється від податкової реформи


"Після перемоги". Офіс Зеленського не відмовляється від податкової реформи

Андрій Єрмак (Фото: ОП)

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив про необхідність податкової реформи після перемоги у війні. Про це він сказав у зверненні до учасників Українського саміту податкової реформи та антикорупції у Києві, повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Давайте поставимо за мету до нашої перемоги напрацювати таку модель, яка дасть можливість створити найпривабливіші серед країн-конкурентів умови для ведення бізнесу», – сказав він.

За словами Єрмака, мета майбутньої реформи – назавжди прибрати корупцію з податкової сфери й запропонувати податкові умови не гірші, ніж у сусідів.

«Вони мають бути набагато кращими. У глобальній конкуренції за інвестиції Україна має стати чемпіоном. Прошу створити такий варіант податкової реформи, який зробить процвітання України неминучим. Вона на це заслуговує», – зауважив голова Офісу президента.

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма наполягає, що податкова модель має передбачати зменшення ставок.

«Є кілька дуже хороших прикладів, де була війна або був якийсь внутрішній конфлікт, зокрема Ірландія і Кіпр, і де після таких воєнних дій проводили податкову реформу, але не стосовно збільшення податків, а стосовно їх зменшення», – сказав він.

Шурма вважає, що Україна може спиратися також на приклад Болгарії, де свого часу реформа з кардинальним зниженням ставок забезпечила приріст доходів на 30%.

«Тобто ми бачимо три успішні кейси амбітних податкових реформ за останні десятиліття: Ірландія, Кіпр, Болгарія. Коли велика тіньова економіка, як у нас, коли була війна, як в Ірландії та на Кіпрі, такі зміни сприяли саме зростанню доходів після зниження ставки», – сказав Шурма.

  • У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський сказав, що податкова система в Україні потребує змін.
  • Наприкінці лютого прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що поки йде війна, революційних податкових змін не буде.
  • У березні МВФ прямо сказав, що Україна до кінця війни має утриматися від будь-яких податкових змін, якщо вони зменшать надходження до бюджету.

Джерело

Новости Украины