У Раді пропонують ввести стипендії для бійців після демобілізації на два-три роки


У Раді пропонують ввести стипендії для бійців після демобілізації на два-три роки

Фото: пресслужба Верховної Ради

Ветерани російсько-української війни після демобілізації мають отримувати від держави грошові стипендії протягом двох-трьох років, а не пожиттєві пільги – на них просто не буде фінансування. Про це сказала голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Існує велика проблема з пожиттєвими пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Низка цих пільг не працює. Навіть у мирний час таку кількість пільг бюджет держави компенсувати не може», – пояснила вона.

Третьякова вважає, що систему підтримки ветеранів з використанням грошей держбюджету потрібно трансформувати та актуалізувати.

«Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у дво-трирічну грошову стипендію чи доплату до основного доходу. Непрацюючі пільги треба замінити на те, що дійсно потрібно громадянам після демобілізації», – сказала вона.

Розмір підтримки залежати від посади військовослужбовців під час війни, строку служби, кількості виконаних бойових завдань.

«Все це потрібно ретельно обрахувати. Це вже робота для уряду. У той же час потрібно готувати системні законопроєкти та розпочинати перемовини з МВФ щодо забезпечення поствоєнної адаптації. Адже це все стосується бюджетного фінансування. Очікується, що після двох-трьох років державної підтримки учасник бойових дій зможе продовжити життєвий шлях вже без особливого супроводу держави», – сказала депутатка.

Третьякова також розказала, що після демобілізації учасники бойових дій зможуть претендувати щонайменше на два-три місяці оплачуваної відпустки коштом держави з доходом на рівні середнього розміру грошового забезпечення під час служби.

«За оптимістичним сценарієм через ці два-три місяці державної підтримки та тісної взаємодії з ветеранською патронатною службою демобілізований військовослужбовець має мати робоче місце, дохід, стипендію від держави до основного доходу, медичний захист, житло, здобути додаткову або часткову кваліфікацію», – сказала вона.

  • Україна поки що не планує демобілізацію військових. Минулого року у відповідь на одну з петицій президент Володимир Зеленський заявив, що законодавство передбачає обмежену кількість підстав для звільнення зі служби під час мобілізації.
  • Раніше Зеленський та Міноборони повідомляли, що у лавах Сил оборони України налічується близько 1 млн захисників.

Читайте також: Стартує оформлення документів для УБД. Резніков обіцяє, що фейкових ветеранів не буде

Джерело

Новости Украины