Платити за опалення квартири доведеться, навіть якщо ви в ній не проживаєте

Обґрунтування цих слів навела Дружківкатепломережа, пославшись на норми закону.

У тепломережі наводять статтю 7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» яка передбачає, що споживач має право на звільнення від оплати певних комунальних послуг за умови документального підтвердження тимчасової відсутності у житловому приміщенні. Проте відповідна норма не поширюється на послуги з постачання теплової енергії, оскільки навіть за відсутності споживача у приміщенні, його домівка (житлове приміщення чи квартира), як і загалом будинок, опалюються.

Наразі Урядом на час воєнного стану внесені певні зміни до комунального законодавства України, зокрема, скасовано відповідальність за несплату комунальних послуг у вигляді пені, штрафів та примусового стягнення заборгованості, накладено мораторій на підвищення тарифів та заборонено відключення від комунальних послуг через несплату, проте, закон не звільняє громадян України від сплати комуналки. Пом’якшення вимог до платіжної дисципліни у воєнний час не означає списання боргів у разі їх накопичення. Заборгованість, хоч і без штрафних санкцій, все ж таки доведеться погасити після закінчення війни в повному обсязі.

А ще в тепломережі поясняють, що опалення будинків є надзвичайно важливим для співвласників багатоквартирного будинку, які несуть колективну відповідальність за утримання та збереження багатоквартирного будинку. Адже теплопостачання під час зимових морозів забезпечує збереження від руйнування системи водопостачання та каналізації, так чи інакше в приміщеннях житлових будинків доведеться підтримувати температуру, необхідну для збереження комунікацій у робочому стані.

«Відсутність опалення призведе до виникнення та скупчення конденсату на внутрішньобудинкових комунікаціях, стінах, стелях та на будь-яких інших поверхнях (меблях, побутовій техніці тощо), що призведе до корозії, ураження цвіллю та, як наслідок, неможливості подальшої експлуатації приміщень будинку», — кажуть у тепломережі.

Джерело

Новости Украины