Почали рахувати людей. Як Харківська область готується до евакуації

У громадах впевнені, що більшість мешканців їхати не захочуть.

Харківська область почала готуватись до можливої евакуації населених пунктів на півночі та північному сході регіону. Йдеться про Золочівську, Дергачівську та Чугуївську громади, а також північні села Харківського району. Голови громад вже почали складати списки бажаючих поїхати з дому.

У прифронтових громадах Харківщини почали збирати заяви на евакуацію. Цього разу людям загрожує не окупація чи обстріли, які не припиняються з початку війни, а люта зима. У багатьох селах Харківського та Богодухівського районів немає електрики та газопостачання, через постійні обстріли без опалення взимку ризикує залишитись Чугуїв.

Не хочуть їхати

Зараз про евакуацію не йдеться, це — лише попередня підготовка, аби знати точно, скільки знадобиться автобусів, щоб у разі потреби перевезти людей у центральні та західні регіони України, а також підготувати житло для тих людей, які погодяться виїхати. Голови громад північних районів області  вже роздають анкети, в яких потрібно або дати згоду на евакуацію, або підписати відмову від неї. 

«Ми ведемо зараз таку роботу, але я думаю, мало хто погодиться виїжджати. З 10 тисяч чоловік тут лишилось трохи більше тисячі, і вони вже пережили і обстріли, і окупацію, тому з дому нікуди не поїдуть», — розповів UA-NEWS.in.ua голова Циркунів Микола Сікаленко.

Це мальовниче село у передмісті Харкова дійсно пережило й окупацію, і щоденні обстріли, відсутність будь-яких побутових умов. У Циркунах наразі немає ані електрики, ані газу, але, незважаючи на це, Микола Сікаленко впевнений, що пережити зиму в селі йому та його землякам буде легше, ніж десь у чужому місті. Люди призвичаїлись готувати у дворі на саморобних пічках, мобільні телефони та інші гаджети заряджають за допомогою генераторів — поки що з бензином проблем немає. Дехто поставив собі навіть сонячні батареї та може користуватися «зеленою» електроенергією. Сільрада веде переговори з кількома благодійними фондами, щоб забезпечити жителів Циркунів буржуйками на зиму.

Так виглядає заява на відмову від евакуації. Фото: Леся Бабкіна

Не хочуть нікуди їхати і більшість мешканців Дергачівської громади. За словами міського голови В’ячеслав Задоренка, у громаді зараз лишається 10 тисяч чоловік. Більшість з них живуть в Дергачах, де поки що є газ та електрика, хоч і з перебоями. Значно більше проблем в селах. Найбільше людей — близько 1000 — проживають в Безруках. Найменше — усього 8 чоловік — у селищі Слатине.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів громади у Харківській області просять запастись дровами

«Це переважно люди пенсійного віку, але є й діти. Люди в основному свідомо залишаються і не мають бажання виїжджати. Але якщо взимку не буде світла та газу… На даний момент світло і газ є тільки в Дергачах, у Безруках — газ, в інших населених пунктах нічого. Дуже пошкоджені лінії електропередач, побиті газогони, постійний ворожий вогонь, поля заміновано, ремонти неможливі», — розповідає про ситуацію Задоренко.

В обласній військовій адміністрації запевняють, що примусово вивозити через відсутність газу та світла нікого не будуть. Голова ХОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону сказав, що примусова евакуація буде лише в тому випадку, коли населеному пункту загрожуватиме оточення або окупація. 

В очікуванні буржуйок

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук вважає, що підставою для масової евакуації — добровільної, а не примусової — може бути сувора зима. За її підрахунками, цієї осені з Харківської, Запорізької та Миколаївської областей можуть виїхати до 500 тисяч людей. Більшість із них — жителі Харківщини.

Опалювальний сезон дійсно обіцяє бути важким, особливо у містах, де є централізована система опалення. Росіяни прицільно б’ють по котельням та тепловим пунктам. У Харкові снаряди прилітали на ТЕЦ-3 та ТЕЦ-5, в Чугуєві теж зруйнували теплопункт, гатили по ТЕЦ в Змієві. Страждають і лінії електропередач.

«Щодня в Харкові та області ми маємо 18-20 пошкоджень різного ступеня важкості: від перебитих дротів до пошкодження основного обладнання. На сьогодні у нас близько 1000 об’єктів, які ми ремонтуємо таким чином, щоб вони просто передавали електричну енергію, але відремонтувати їх за вимогою усіх норм ми не можемо», — розповідають у пресслужбі «Харківобленерго».

Як показує практика, навіть за умов відсутності електрики, газу та інших побутових умов у населених пунктах на лінії вогню завжди лишаються люди, які не збираються звідти виїжджати. Приклад — місто Барвінкове на півдні Харківської області. Коли в квітні російські війська підійшли до кордонів громади, було оголошено евакуацію. Тоді потягами вивезли більшу частину жителів, з восьми тисяч населення лишалося трохи більше тисячі. Але згодом люди зрозуміли, що окупації не буде, і почали повертатися додому.

У Дергачах люди готують до зими будинки, що постраждали від обстрілів. Фото: Дергачівська міськрада

«Зараз у нас живе трохи більше двох тисяч чоловік. З 1 вересня лісництво почне рубати дрова, щоб люди могли собі запасти на зиму. У нас є приміщення територіального центру, яке опалюється дровами — там буде пункт обігріву», — розповів UA-NEWS.in.ua про плани на зиму міський голова Барвінкового Олександр Бало.

Заяви, які зараз збирають голови прифронтових громад, потрібні саме для того, аби розуміти — скільки людей необхідно вивезти, а скільки лишаться зимувати без газу та електрики. Для перших готують тимчасовий прихисток в Полтавській, Рівненській, Черкаській, Тернопільській. Кіровоградській областях, де вже визначили резервні місця. Другим обіцяють допомогти з обігрівом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буржуйки та електрогрілки. Харків’яни готуються переживати зиму без опалення

«У випадку необхібності в першу чергу будуть евакуйовані маломобільні громадяни, тому ми зараз повинні порахувати, скільки їх, аби визначити, скільки спеціальних автомобілів, «швидких» нам знадобиться, хто їх зустрічатиме та супроводжуватиме. Є громадяни, які будуть залишатися, ми працюємо з міжнародними організаціями над тим, щоб організувати таким людям можливість перезимувати за відсутності газу», — повідомив UA-NEWS.in.ua голова департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага.

Людей, чкі залишаться, обіцяють забезпечити пунктами обігріву та портативними пічками — так званими буржуйками. Є надія, що їх подарують такі міжнародні організації, як «Червоний Хрест» та ЮНІСЕФ. Але зрозуміло, що на всіх мешканців Харківщини їх не вистачить.

Джерело

Новости Украины