Полегшують перехід до цивільного життя: як нацгвардійці Буковини психологічно розвантажуються після повернення з фронту

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Старша офіцерка нацгвардії Інга Романюк. Суспільне Чернівці

Офіцерка розповідає, чоловіки важче розкриваються під час консультування і це – нормально, тому психологи мають вибудувати з ними довіру. Буває, що військовий звертається щодо індивідуального заняття – тоді з ним можуть обрати інше місце й поспілкуватися сам на сам.

"Бувало, що військовий мав уявлення про психолога на базі попереднього досвіду чи якихось міфів, що психолог не може допомогти конкретній людині. Але під час спілкування ми з'ясовували факти, які військовий не усвідомлював, то потім він дякував", – каже Романюк.

Наприклад, на психологічних заняттях бійцю можуть показувати картки з різними символами – зображення там не чітке, тому кожен бачить його по-своєму: так можна зрозуміти, що людина підсвідомо відчуває та що її хвилює.

Нацгвардійці мають групові та індивідуальні заняття для психологічного розвантажнння. Пресслужба нацгвардії Буковини

Такі триденні заняття у нацгвардії організовують вже майже два роки. Під час кожного виїзду на бойові позиції військових попереджають, що після повернення вони мають обов'язково пройти розвантаження. Водночас, якщо боєць не хоче брати участь у якось із занять, змушувати його не будуть.

"Ще до відʼїзду в зону бойових дій їх попереджають, що по приїзду буде декомпресія. Це обов'язковий захід, щоб вони налаштувалися: перемкнутися з напруженого стану у розслаблений, щоб не бути постійно насторожі та недовірливим – тільки потім бійців відпускають додому", – розповідає старша офіцерка.

Нацгвардійці під час триденних занять для психологічного розвантаження. Пресслужба нацгвардії Буковини

Крім занять з медиками, інструкторами з фізпідготовки та виховної роботи, бійці можуть грати у волейбол, футбол, їздити на конях чи квадроциклах, мати спа-процедури чи масажі.

Водночас якщо боєць має гостру потребу у психіатричній допомозі, його можуть скерувати до психіатричної лікарні. За словами Романюк, такі випадки поодинокі.

Читати ще

Читати ще «Спершу хотіли розстріляти»: 25-річний боєць з Буковини про російський полон

Читати ще Ворог був за 70 метрів: історія нацгвардійця з Чернівців, який пів року обороняв позиції у Серебрянському лісі

Читати ще Після відео Суспільного закрили збір на 900 тисяч гривень, щоб погасити борг отця Гасинця на дрони

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины