У Чернівцях розпочинається реєстрація дітей до першого класу: як подати заяву

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Діти у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

З 1 квітня у школах Чернівців розпочали приймати заяви та документи для зарахування дітей до першого класу. Записати дитину можна онлайн через електронний портал.

Про у коментарі Суспільному повідомила начальниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

Якщо можливості зареєструватися онлайн немає

Якщо батьки не мають можливості зареєструватися, подати заяву та документи онлайн, то це можна зробити у закладі. Для цього школа має визначити дні та години прийому.

"У школах не повинні вимагати присутності дитини під час подання заяви, а також інформації про місце роботи, посади батьків або людей, як їх замінюють", – повідомляють в управлінні.

Як зрозуміти, чи прийняли дитину до школи

Кожну електронну заяву опрацьовують у школі. Про результати реєстрації та необхідність особисто подати документи до школи заклад повинен повідомити батьків через електронну пошту, бо електронна реєстрація не є підставою для зарахування дитини до 1 класу.

Батьки можуть реєструвати дитину у декількох школах, але зарахують її у той заклад, куди батьки принесуть оригінали документів.

Які документи потрібні для зарахування

Подати оригінали документів потрібно до 31 травня. Згідно з наказом управління освіти, батькам потрібно принести до школи:

  • копію свідоцтва про народження;
  • оригінал або копію медичної довідки;
  • оригінал документа, який підтверджує місце проживання дитини чи одного з батьків, який проживає на території обслуговування закладу (для отримання можливості першочергового зарахування).

Якщо заяв буде більше, ніж місць у школі

Спочатку зараховують дітей, які мають право на першочергове зарахування. Якщо у класах  будуть вільні місця, то зарахувати зможуть й дітей з інших територій обслуговування. Якщо вільні місця відсутні – шукатимуть інший заклад.

Першочергово будуть зараховувати дітей, які:

  • проживають на території обслуговування школи;
  • мають братів чи сестер, які навчаються у цьому закладі;
  • є дітьми працівників закладу;
  • мають особливі освітні потреби та проживають на території обслуговування школи.

Території обслуговування закладів можна дізнатися за посиланням.

"Жодна дитина не залишиться без навчання. Батьки можуть звернутися до управління освіти й поспілкуватися, яку школу обрати, якщо в закладі немає місць. Або якщо вони працюють в іншій частині міста і їм не зручно водити дитину в заклад, який обслуговує ту територію. Ми спробуємо підібрати варіант для навчання дитини", – каже Ткачук.

За інформацією управління, з 15 червня заяви на зарахування дитини до першого класу прийматимуть тільки, якщо у школі будуть вільні місця.

Читати ще

Читати ще Стало відомо, скільки шкіл на Буковині є учасницями пілотного проєкту PISA-2025

Читати ще Розпочалась реєстрація на національний мультипредметний тест: як це зробити вступникам з Буковини

Новости Украины