Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані – Ігор Клименко

 

Розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців ЗСУ. Серед жертв є діти. Голова Нацполіції перевірив хід слідчих дій на деокупованих територіях Донеччини.

Інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні. Проте в кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл у стані змін, є пакет, в якому тільки кістки.

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. У перші дні було піднято 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ.

Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Загалом з 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із них уже ідентифіковано 38 цивільних мешканців. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка в Святогірську.

Днями у Святогірську відбулося перезахоронення 21 людини, котрі загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків. Особу всіх встановлено, а їхні рідні мали змогу проститися з ними.

Глава Нацполіції відзначив, що на звільнених територіях кількість звернень до поліції від мешканців стрімко зростає. Тільки за останню добу правоохоронці отримали пів сотні повідомлень, що свідчить про довіру та потребу в захисті.

«Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави, тож вони допомагають місцевим поліцейським відновлювати порядок на деокупованих територіях. Їх завдання – обійти кожну домівку, поспілкуватися з кожною людиною, що пережила окупацію, зафіксувати кожен воєнний злочин росії та надати всю необхідну допомогу», — зазначив Ігор Клименко.

У рамках робочого візиту керівник відомства відзначив нагородами бійців зведених загонів поліції, що несуть службу на півночі області.

Джерело

Новости Украины