Померла харків’янка продала квартиру: прокуратура подала позов

Нерухомість вартістю 700 тисяч гривень прокуратура хоче повернути територіальній громаді.

Новобаварська окружна прокуратура Харкова подала позов інтересах держави в особі Харківської міської ради до двох фізичних осіб.

Прокурори вимагають визнати спадщину відумерлою, витребувати майно з чужого незаконного володіння, визнати правочин недійсним.

Встановлено, що законна власниця квартири по вулиці Нестерова у Харкові померла у жовтні 2021 року.

Проте у листопаді того ж року житлом незаконно заволоділи: уклали договір купівлі-продажу від імені померлої на той час власниці з використанням паспорта небіжчиці. Відразу після оформлення такого нікчемного правочину квартиру безпідставно передано в іпотеку.

«Положеннями ст. 1277 ЦК України передбачено, що у разі неприйняття спадщини спадкоємцями орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Вказана заява подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини», — пояснили у Харківській обласній прокуратурі. 

Вказані обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою позову до суду.  Справа розглядається у Комінтернівському районному суді м. Харкова.

Як писав UA-NEWS.in.ua, у Харкові нотаріус передав приміщення громади у приватну власність. Вартість комунальної нерухомості — близько 8 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Украины