«Прямо у лісі на Житомирщині вантажать дубом фури і відправляють на Вінничину»

Про це розповідає на власній Фейсбук-сторінці в.о. начальника у Державна екологічна інспекція Поліського округу Євген Медведовський.

«Після наради в ОДА щодо незаконного обігу деревини вирішив особисто перевірити, що зараз відбувається на півночі Полісся.

Вчора без попередження прибув до Олевська.

Побачене вразило, просто волосся дибки!!! Прямо у лісі вантажать дубом фури і відправляють на Вінничину. І завантажують найкращі частини вікових дерев! Відновити такий фонд можна тільки зусиллями не одного покоління, а от зрубати — достатньо одного дня. Чому ж ви не берете менш цінну деревину??

Прям, у п’яти метрах, на проміжному складі Сущанського лісництва лежить діловий дуб, і теж без чипів. Але тим не менше, ділова деревина на складі є. Але він «сучкований», тому менш цікавий для комерсантів, які шукають легких грошей)))). Години три ми чекали на майстра лісу. Мабуть, у цей час в ажіотажі штампували документи на партію та дозвільні документи на машину!

Виявилося, що дуб вивантажують із лісового фонду ЖИТОМИРОБЛАГРОЛІСУ АПК. Керівник лісового господарства на запитання, чому продукція на складі не чипована, відповів у дусі, що «винуваті, виправимося». Якийсь дитячий садок.

Хочу нагадати, що законодавство вимагає:

1. Своєчасного, якісного та достовірного відображення руху лісопродукції. Ліс без чіпів — грубе порушення!

2. Одержання даних про залишки лісопродукції на складах. Якщо ліс без бірок, не може бути достовірних даних!

3. Контролю за зберіганням і використанням лісопродукції. А не бездумного вирубування і вивезення лісу за сумнівними документами!

Далі було ще цікавіше. Проїхавши три проміжні склади Олевського ЛГ АПК, які розташовані понад дорогою, ми побачили гори заготовленої деревини без ЖОДНИХ ознак чипування та маркування! І це не дрова, а ділова деревина! Куди дивиться керівник ЖИТОМИРОБЛАГРОЛІСУ? Про який контрольований та законний обіг деревини йде мова?

Не думаю, що це якийсь унікальний день чи форс-мажор. Це виглядає як норма роботи.

Відповідна реакція з боку інспекції буде! Запевняю!», — запевняє Євген Медведовський.

ліс ліси житомирщина житомирська область лісівники інспекція фото світлини

Источник

Новости Украины