Приплив не припиняється: як переселенці впливають на ціну оренди житла в Києві

поїзд, переселенці Фото: Українські новини | Попри зростання попиту на квартири у столиці, ставки оренди у червні не зростають

Середня ставка оренди у столиці не змінюється вже третій місяць, хоча до Києва продовжують переїжджати внутрішньо переміщені особи з регіонів поблизу активних бойових дій.

Оренда в Києві влітку 2022 року — це поступове зростання попиту на квартири з одночасним утриманням ставок оренди на тому самому рівні. Тобто, якщо раніше зростання попиту стимулювало зростання цін, то зараз ціни не зростають. Про це йдеться у новій статті Фокусу «Житло з дисконтом. Які ціни на оренду квартир у Києві пропонують цього літа».

Будь завжди в курсі подій разом із телеграм-каналом Быстрый Фокус.

Вагомий відсоток орендарів сьогодні становлять переселенці із Запорізької, Донецької, Дніпропетровської областей, які мають дуже обмежений бюджет. Це впливає на ставки оренди, які не зростають.

«Бачимо зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, які, рятуючись від російського вторгнення, обирають Київ як безпечніше місто порівняно зі своїми населеними пунктами», — каже Вікторія Берещак, експертка ринку нерухомості.

Загалом експерти зазначають, що вартість оренди в столиці вже досягла дна, і схоже, знижувати ставки орендодавці більше не готові.

Важливо Житло з дисконтом. Які ціни на оренду квартир у Києві пропонують цього літа

«Сміливо можна говорити про приріст попиту в межах 9-12% залежно від району», — наголосила Вікторія Берещак. За її словами, серед причин зростання попиту на оренду у Києві — повернення додому тих, хто був змушений виїхати через війну.

«У багатьох контракти на оренду були розірвані, і тепер ці люди вийшли на ринок у пошуках житла. Ще одна причина, яку їх спонукала це зробити, — колосальне падіння доходів та неможливість платити орендну плату, яка була до війни«, — зазначає Берещак.

Важливо Пільгові ставки. Як підприємцям отримати знижки та пільги під час оренди нерухомості

Столичний ринок оренди змінюється — якщо раніше у Києві однокімнатні були у пріоритеті у орендарів, то зараз дуже часто розглядають трикімнатні. Це пов’язано з тим, що переїжджати зі східного чи південного регіону може вся сім’я, включаючи дідусів та бабусь, а це означає потребу у багатокімнатному варіанті.

Нагадаємо, орендодавці комерційної нерухомості погоджуються зменшити розмір орендної плати на 40-90%.

Раніше Фокус писав, що на оренду у Києві віддається житло, що раніше виставляли на продаж.

Источник

Новости Украины