Пробна і тестова сторінка для друку

Сенс понять тестової та пробної сторінки для друку може бути схожим, однак насправді вони кардинально відрізняються. Це абсолютно різні речі, про які варто знати, якщо ви регулярно використовуєте принтер для навчання або в процесі роботи. Якщо ж ви шукаєте сервісний центр для обслуговування друкарської техніки, на сайті https://kiev-itservice.com.ua/ua/ у вас є можливість замовити необхідні послуги.

Що таке тестова сторінка перевірки якості друку

Отже, тестова сторінка для друку — це аркуш із розміром А4, який містить різні символи. Роздрукувавши такий аркуш, користувач має можливість перевірити якість роботи принтера. Певні розмитості чи інші дефекти свідчитимуть про те, що деякі компоненти пристрою зношені та потребують сервісного обслуговування (або заміни).

Виділяють кілька основних видів тестової сторінки:

  1. TFT 1. Застосовується для перевірки роботи кольорових принтерів. Сторінка містить кольорові зображення, що дає змогу перевірити не тільки чіткість друку, а й правильність передавання тонів і півтонів.
  2. TFT 2. Ще одна тестова сторінка, яка дає змогу визначити роздільну здатність друку принтера. Аркуш складається з елементів різних розмірів, які повторюються кілька разів. Подібною сторінкою можна перевіряти як кольорові, так і чорно-білі пристрої.
  3. TFT 3. Тестова сторінка, що дає змогу визначити якість чорно-білого друку принтера. Містить низку букв і символів різного розміру. Дає змогу визначити чіткість, а також глибину друку чорного кольору.

Які проблеми з друком може виявити тестова сторінка кольорового принтера

За допомогою кольорових і чорно-білих тестових сторінок можна визначити, які компоненти в конструкції принтера були зношені або пошкоджені. Зробити це можна за допомогою таких основних ознак:

  • Однакові точки по всій довжині аркуша — фоточутливий шар барабана був пошкоджений.
  • Смуги по довжині аркуша — зламався магнітний ролик.
  • Смуги з двох боків сторінки — пошкодження барабана.
  • Горизонтальні ненадруковані лінії — закінчується фарба, слід заправити картридж.
  • Наявність залишків фарби на світлих частинах сторінки — фарба в картриджі зіпсувалася через високий рівень вологості.

Що таке пробна сторінка для друку

Пробна сторінка для друку значною мірою відрізняється від тестової. Це аркуш з інформацією про модель принтера, за допомогою якого він був надрукований, а також про поточну версію драйвера.

Таким чином пробна сторінка дає змогу перевірити:

  • назву бренду виробника;
  • модель пристрою;
  • чинні налаштування;
  • версію використовуваного програмного забезпечення;
  • правильність встановлення ПЗ
  • наявність ознак, які вказують на проблеми з друком.

Якщо говорити про останній пункт, то він стосується виключно якості чорно-білого друку. Пробна сторінка не містить великих кольорових елементів, за допомогою яких можна перевірити чіткість і правильність зображення з безлічі відтінків.

Щоб роздрукувати пробну сторінку, слід виконати кілька простих дій:

  1. Через «Пуск» зайти в «Панель управління»
  2. Вибрати «Пристрої та принтери».
  3. Відкрити вкладу «Принтер».
  4. Перейти у «Властивості».
  5. Зайти в пункт «Загальне».
  6. Натиснути на клавішу «Пробний друк».

Також деякі моделі принтерів передбачають можливість друку без персонального комп’ютера. Наприклад, у моделях HP необхідно натиснути на клавішу «Звіт про якість друку».

Новости Украины