Проголосував — отримав повістку. В ОВА розповіли про псевдовибори на ТОТ Херсонщини

За інформацією: Суспільне Херсон.

Урна для «голосування», яку носять вулицями тимчасово окупованої Голої Пристані, Херсонщина, 5 вересня 2023 рік. Фото: Пропагандистський канал «Выборы|Херсонская область»/Telegram

На ТОТ Херсонщини, де російські окупанти проводять так звані "вибори" до "Херсонської обласної думи", зафіксували випадки, коли чоловікам відразу після голосування вручали повістки про мобілізацію.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

"Псевдовибори на деяких територіях у них уже закінчуються, на деяких і не починалися. Уже було два випадки коли після голосування чоловікам вручали відразу повістку про мобілізацію", — сказав він.

Так звана «мобільна виборча комісія» проводить голосування прямо на вулиці, тимчасово окуповані Нижні Сірогози, Херсонщина, 7 вересня 2023 р. Фото: Избирательная комиссия Херсонской области/Telegram

За його словами, так званий "виборчий процес" в окупованих містах і селах проходить мляво. Люди не охоче беруть участь у псевдовиборах. Як приклад, Толоконніков навів випадок у Голій Пристані, який стався 6 вересня. Там "виїзна комісія" з озброєними людьми прийшла на місцевий ринок, розраховували, що там багато людей.

"Врешті змусили проголосувати лише одну людину, решта — відмовлялись і тікали. На жаль, є люди, які не можуть відмовитися — ті самі пенсіонери, яким пенсію видають тільки після того, як вони проголосують", — каже Толоконніков.

Так звана «виборча комісія» робить подворовий обхід, тимчасово окупована Гола Пристань, Херсонщина, 6 вересня 2023 р. Фото: Избирательная комиссия Херсонской области/Telegram

Російським окупантам доводиться проводити подворові обходи з озброєними військовими, оскільки добровільної участі у так званих "виборах" вони не дочекалися, розповіла в марафоні "Суспільне. Спротив" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Російські окупанти максимально намагаються зібрати голоси електорату в сенсі того, щоб розуміти скільки є людей на цій території взагалі, і на які ресурси мобілізаційні вони можуть розраховувати. Вони намагаються створювати з них так звані "загони територіальної оборони" ніби для оборони свого населеного пункту, але потім переформатовують їх в групи, які відправляють на передову", — розповіла Гуменюк.

Хлопець кидає «бюлетень» в скриньку на вулиці біля двору, тимчасово окупований Генічеськ, Херсонщина, 6 вересня 2023 р. Фото: Избирательная комиссия Херсонской области/Telegram

Вона також підтвердила, що люди на окупованій території максимально вишукують способи уникнути зустрічі з представниками таких мобільних пересувних "виборчих дільниць" і намагаються перечекати цей час, поки в них закінчиться "виборче загострення".

Окупаційна ж виборча комісія заявила, що станом на вечір 6 вересня, на так званих "виборах депутатів до Херсонської облдуми" проголосували понад 50 % жителів тимчасово окупованої території Херсонської області.

Новости Украины