Резніков розповів про нові БПЛА українського виробництва, які ЗСУ прийняли на озброєння: на розгляді ще 19 заявок

Упродовж останнього місяця Збройні сили України прийняли в експлуатацію сім зразків безпілотних літальних апаратів українського виробництва. Причому це не єдині вітчизняні новинки, які передано на озброєння нашим захисникам.

Відео дня

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у Facebook. Водночас він зазначив, що раніше армія отримувала один-два зразки безпілотників на рік.

«У публічному просторі багато інформації про вражаючі результати застосування важкої зброї натовських зразків нашими воїнами. Це – видима частина змін, які відбулися в секторі оборони впродовж року. Поряд із цим є ще один вимір, де триває системна робота для підвищення спроможностей ЗСУ. Він менш наочний, але не менш важливий. Йдеться про цифрову трансформацію нашого війська, а також зміну правил у сфері залучення інновацій до потреб оборони», – пояснив міністр.

За його словами, у цьому плані Міноборони плідно співпрацює з командою Мінцифри на чолі з віцепрем’єром Михайлом Федоровим. Нещодавно було спрощено прийом нового озброєння до експлуатації війська. Зокрема, створено сайт, де кожен розробник, у якого є готовий продукт, може подати заявку до Міністерства оборони на допуск до експлуатації свого виробу. Після допуску відомство може закупати їх, а ЗСУ – ставити у штат.

«Раніше ця процедура займала 1,5-2 роки. Сьогодні вона дуже швидка. Головне – щоб виріб мав технічні характеристики, потрібні для війська», – уточнив Резніков.

Водночас БПЛА – не єдині новинки, які надійшли українським військовим. Так, 6 грудня на озброєння нашої армії взято автоматизовану систему (АСУ) Центру оперативного керування (ДКР «Дзвін-АС»), яка проходила випробування вже в умовах війни.

«Вийшов своєрідний подарунок до Дня Збройних сил України. Адже наші військові надзвичайно зацікавлені в АСУ стратегічного рівня і давно чекають її повноцінного розгортання. Ця система навесні 2022 року успішно пройшла відомчі випробування, а згодом – державні. Наразі усі формальні процедури завершено, АСУ стратегічного рівня офіційно стала до лав і буде працювати в інтересах ЗСУ. Далі Генштаб буде ухвалювати рішення щодо параметрів масштабування цієї АСУ», – зазначив міністр.

Також Міноборони отримало позитивний висновок експертизи щодо комплексу спеціального програмного забезпечення «Інтеграційна платформа «Дельта», однак їй ще потрібно пройти тактичні випробування.

«Ворог чудово розуміє значення цифровізації. Тому докладає величезних зусиль для дискредитації та зриву цієї роботи в українській армії, як нещодавно відбулося на прикладі програми «Дельта». В хід ідуть кібератаки, кампанії з дезінформації, «корисні ідіоти» тощо – весь можливий спектр протидії. Це нас не зупинить. Адже ми зможемо перемогти ворога тільки за рахунок якості Сил оборони. Більш досконала логістика і ефективна АСУ впливатимуть на результати бойових дій не менше, ніж десяток MLRS. Це збереже життя наших воїнів і наблизить перемогу», – заявив Резніков.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні вийшов на фінальний етап випробувань розроблений «Укроборонпром» ударний БПЛА. Компанія-виробник заявляє, що цей дрон зможе пролетіти до 1000 км, а його бойова частина становитиме 75 кг.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины