Роботодавці можуть отримати компенсацію за працевлаштування осіб з інвалідністю

29 серпня набула чинності Постанова Кабінету міністрів «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю», якою затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю.

За словами начальник відділу взаємодії з роботодавцями Дружківського міського центру зайнятості Тетяни Тищенко, цією постановою уряд ухвалив механізм надання компенсації фактичних витрат на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І та ІІ груп для підтримки роботодавців, які готові не тільки формально працевлаштовувати осіб з інвалідністю, а й створювати для них комфортні умови роботи.

На кого поширюється :

Дія Постанови №893 поширюється на роботодавців, які, починаючи з дня набрання нею чинності, а саме з 29.08.2023 працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка є застрахованою особою.

Отримати компенсацію зможуть:

—        юридичні особи та їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи чи їх представництва;

—        самозайняті особи (незалежні професіонали та ФОП), які використовують найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів).

Отримати компенсацію роботодавець зможе за умови, якщо для працевлаштованих після 29.08.2023 осіб з інвалідністю він адаптував під потреби такої особи робоче місце.

«Компенсуватимуть роботодавцям витрати на придбання допоміжних засобів, які потрібні для пристосування робочого місця під потреби конкретної особи з інвалідністю. Вичерпний перелік таких допоміжних засобів 3визначено в Додатку 1 до Порядку № 893. Зокрема, це витрати на придбання: меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення / зачинення, проти ковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів); транспортерів для піднімання сходами з електроприводом; допоміжних засобів для позиціонування курсору та тактильних комп’ютерних дисплеїв; брайлівських клавіатур та портативних пристроїв; підйомних платформ для робочих місць; допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути й бачити тощо», — зазначила Тетяна Тищенко.

Який розмір компенсації:

Компенсація виплачується в розмірі фактичних витрат роботодавця за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, але не вище:

для осіб з інвалідністю I групи – 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання;

для осіб з інвалідністю II групи – 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

Як отримати компенсацію:

Для отримання компенсації роботодавець має протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю подати до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності Заяву про надання компенсації за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 893.

Роботодавець може самостійно з урахуванням своїх технічних можливостей обирати спосіб подання Заяви: або в паперовій формі особисто до центру зайнятості, або в електронній формі в один із способів:

—         засобами офіційного вебсайту Державного центру зайнятості;

—         засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг Портал Дія.

Джерело

Новости Украины