Роковини аварії на ЧАЕС: що кажуть в селі на Рівненщині, яке хочуть викреслити із зони радіоактивного забруднення

За інформацією: Суспільне Рівне.

Галина Антонич. Суспільне Рівне

Чоловік Галини Володимир з лютого 1987 року ліквідовував наслідків від вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. Він зауважив, що дотепер щороку проходить десятиденне лікування в обласному спеціалізованому диспансері у Рівному. Додав, що на стан здоров'я впливає споживання продуктів, вирощених у тій місцевості.

"Ми харчуємось, п'ємо молоко. Ті ягоди, гриби впливають на здоров'я. Радіацію не бачиш, але вона в повітрі є. Страшно було, коли я був біля реактора", — зазначив Володимир Антонич.

Володимир Антонич. Суспільне Рівне

Як радіація впливає на здоров'я людей

Упродовж останніх 20 років у селі Антонівка збільшилася кількість людей з онкологічними захворюваннями, зауважила лікарка сімейної медицини місцевої амбулаторії Тетяна Ярута:

"За 2024 рік вже виявили шість пацієнтів з онкологією. В порівнянні із минулими роками, це багато. За квартал було два-три, а за рік — п'ять-шість".

Медикиня додала, що все частіше діти народжуються із патологіями серцево-судинної та нервової систем.

"Вони народжуються вже з діагнозами. Дуже мало дітей, які народжуються здоровими. Збільшилась кількість порушень зору у дітей, є патології у кістково-м'язовій системі", — розповіла Тетяна Ярута.

Тетяна Ярута. Суспільне Рівне

Директор обласного департаменту охорони здоров'я Олег Вівсянник зазначив:

"У диспансері на спостереженні перебуває понад 260 тисяч людей, які проживали чи були ліквідаторами на Чорнобильській електростанції, ті, які постраждали від випромінювання. Ми щороку спостерігаємо загострення хронічних захворювань. Іонізуюче випромінювання відіграло важливу роль, на жаль, у погіршенні здоров'я населення".

У межах Рівненщини найбільше радіоактивне забруднення фіксують у Зарічненській та Рокитнівській громадах, ствердив провідний науковий співробітник НУБіП України Святослав Левчук.

"Ґрунти на цій території перезволожені, вони характеризуються високою мобільністю Цезію-137. На мобільність радіонуклідів також впливає час їх знаходження у ґрунті. Тому ситуація змінюється в кращу сторону. Якщо забруднення молока в критичних населених пунктах півночі Рівненської області могло перевищувати допустимий норматив у сім разів, то зараз максимально — два", — додав Святослав Левчук.

Скорочення списку населених пунктів

Кабінет міністрів України 5 липня 2023 року запропонував скоротити список населених пунктів Рівненщини, які входять до зони забруднення внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Одним з етапів перегляду меж є дозиметрична паспортизація населених пунктів, віднесених до радіоактивних зон.

Гендиректор державного спеціалізованого підприємства "Екоцентр" Сергій Кірєєв пояснив Суспільному, що наразі порядок проведення дозиметричної паспортизації населених пунктів очікує погодження Кабміну.

Новости Украины