«Здамо на металобрухт»: як у Рівному демонтували фігури партизанів і барельєф на пагорбі Слави

За інформацією: Суспільне Рівне.

Процес демонтажу монументу на пагорбі Слави. Суспільне Рівне

Керівник Рівненського міського тресту зеленого господарства Олександр Кравчук зазначив, що підприємство — балансоутримувач парку на пагорбі Слави:

"Звичайно, що під час демонтажу цих пам'ятників нас залучили як балансоутримувачів. Також ми надали свою техніку у кількості двох одиниць, четверо працівників допомагали демонтовувати пам'ятник. Пошкодили газон й кущі. Коли закінчиться процес демонтажу, це все вивезуть, то відновимо зруйнований газон, підсадимо зелені насадження. Можливо, ми висадимо квіти, подумаємо про це".

Процес демонтажу монументу на пагорбі Слави. Суспільне Рівне

Монумент Вічної Слави був останнім скульптурно-архітектурним комплексом у Рівному, який підпадав під закон про декомунізацію та дерадянізацію. Більше на балансі міста пам'яток, що містять радянську символіку — немає, запевнив Віктор Шакирзян:

"Те, що стояло у нас на балансі — ми все повністю прибрали. На сьогодні це був останній монумент".

Цей пам'ятник відкривали недобудованим, розповів місцевий історик та краєзнавець Микола Бендюк. З його слів, в часи Радянського Соузу, під монументом планували зробити музей, так званої Великої Вітчизняної війни. Втім, через відсутність грошей його не облаштували. Приміщення пустувало, а у 2023 році Микола Бендюк разом із Олександром Гребенюком ініціювали там створення музейного простору.

Процес демонтажу монументу на пагорбі Слави. Суспільне Рівне

"Він морально заважав, тому що цей монумент — радянська історія, яка повинна була забратись. Там є музейний простір, яким буде музей — не відомо. Ми декілька концепцій пропонували міській владі", — додав Микола Бендюк.

Монумент Вічної Слави створили у 1985 році. Він включав 48-метровий обеліск з червоного граніту зі скульптурою двох партизанів та дівчинки, а також барельєф з 18 фігур, серед яких партизани та радянські солдати.

Новости Украины