Російські окупанти розстріляли трьох українських військовополонених в Кринках

Російські окупанти розстріляли трьох українських військовополонених в Кринках

Фото: t.me/phogovua

У зв’язку з інформацією про розстріл трьох українських військовополонених в Кринках розпочато розслідування. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

— За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Досудове розслідування – ГУНП в Херсонській області, — розповіли в відомстві.

У пресслужбі додали, що 7 квітня в одному з Telegram-каналів опублікували відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох українських військовослужбовців ймовірно поблизу Кринок на Херсонщині. Зокрема, російський окупант здійснює у беззбройних нерухомих чоловіків кілька пострілів, ймовірно з автомата. 

— Вкотре представники країни-агресора показово ігнорують положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил, — додали в прокуратурі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до ООН та МКЧХ.

— Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказовою базою для трибуналу над злочинцями, — написав він.

7 квітня відео у своїх Telegram-каналах зокрема опублікували журналіст Андрій Цаплієнко та блогер Сергій Стерненко.

Наприкінці листопада у районі села Роботине Запорізької області російські окупанти прикривалися українськими військовополоненими як «живим щитом». У лютому випадки розстрілів українських військовополонених російськими окупантами зафіксували біля Бахмута, Авдіївки, Веселого та Роботиного.
Джерело

Новости Украины