Офісу генпрокурора відомо про 54 військовополонених, страчених окупантами

Офісу генпрокурора відомо про 54 військовополонених, страчених окупантами

Фото: gp.gov.ua

Офісу генпрокурора відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими окупантами. Про це Суспільному повідомив Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту. Офіс Генерального прокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами вбивства 54 українських військовополонених. 

Коментуючи відео, опубліковане в соцмережах 7 квітня, Бєлоусов сказав, що попередньо підтверджено, що злочин відбувся біля Кринок на Херсонщині, але деталі ще перевіряються. Він закликав пам’ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих.

— По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це – не поодинокий випадок, а свідчення політики рф, — зазначив керівник департаменту Офісу генпрокурора.

Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині. Також є випадки вбивств на Харківщині. Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло.

— Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території. Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами й неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу, — додав представник Офісу генпрокурора.

7 квітня у Telegram-каналах опублікували відео розстрілу трьох українських військовополонених у Кринках. Офіс генпрокурора повідомив про початок досудового розслідування, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до ООН та МКЧХ. У лютому 2024 року випадки розстрілів українських військовополонених російськими окупантами зафіксували біля Бахмута, Авдіївки, Веселого та Роботиного.
Джерело

Новости Украины