Саміт БРІКС: Китай перехоплює ініціативу у Росії

Саміт БРІКС: Китай перехоплює ініціативу у Росії

Фото: REUTERS

22 серпня в столиці ПАР – Йоганнесбурзі розпочав свою роботу триденний 15-й саміт БРІКС, до якого входять найбільші економіки світу, що розвиваються (Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка).

Першого дня роботи саміту пройде бізнес-форум, глави держав звернуться до його учасників на заключній сесії ввечері. Після цього лідери БРІКС зустрінуться один з одним на закритій сесії. А 23 серпня, власне, день саміту, буде розділено на дві сесії. Перша, закрита, триватиме півтори години, друга, відкрита, — близько двох годин.

Теми: розширення та єдина валюта

Окрім членів БРІКС, президент ПАР Сіріл Рамафоса запросив ще понад 60 глав держав. Вперше за 10 років на порядку денному саміту стоїть питання про розширення блоку, оскільки за останній рік багато держав, що розвиваються, виявили бажання вступити в співдружність. Очікується, що на цьому саміті буде запропоновано ще декільком країнам вступити до цього об’єднання. Це можуть бути Іран, Білорусь та Венесуела, які є союзниками Росії та Китаю. Ще 23 країни вже подали формальні заявки на вступ — Аргентина, Індонезія, Саудівська Аравія, ОАЕ та Єгипет та інші.

Другою головною темою стане запровадження єдиного платіжного засобу для розрахунків між членами альянсу. Також лідери країн БРІКС зосередять увагу на засобах зниження залежності від долара. З моменту свого заснування БРІКС бореться за те, щоб покінчити із залежністю від долара у міжнародних розрахунках та перевести максимальну частку взаємних платежів у національні валюти. Проте ще ніколи тема дедоларизації не стояла так гостро, як у 2023 році, коли Захід завдав Росії чутливого економічного удару, заморозивши її золотовалютні резерви.

Загалом саміт у Південній Африці пройде під гаслом «Партнерство для спільного процвітання, сталого розвитку та інклюзивної багатосторонності». Зважаючи на все, йдеться про створення багатополярного політичного ландшафту та блоку на противагу союзу США та ЄС.

Україну обговорять, але не більше

Учасники саміту також обговорюватимуть і тему російсько-української війни. «Коли ми зустрінемося, ми обговоримо різні кризи, які відбуваються у всьому світі. Ми також обговоримо кризу між Росією та Україною», — сказав президент ПАР Сиріл Рамафоса, який сам пропонував один із варіантів мирного плану.

Проте на проривні миротворчі ініціативи БРІКС розраховувати не варто. У тому числі тому, що учасники групи демонструють відстороненість щодо війни в Україні. Ще на першому голосуванні надзвичайної сесії Генасамблеї ООН 24 лютого 2022 року лише Бразилія підтримала резолюцію із засудженням агресії. Китай, Індія та Південна Африка утрималися.

Саміт пройде без Путіна

Цей саміт буде знаковим ще з двох причин. По-перше, на ньому не буде президента Росії Володимира Путіна. Лідери інших країн-членів економічного блоку БРІКС — президент Південної Африки Сіріл Рамафоса, лідер Китаю Сі Цзіньпін, президент Бразилії Луїс Лула да Сілва та прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді будуть, а Путіна – не буде.

Натомість до ПАР приїхав глава російського МЗС Сергій Лавров. Це пов’язано з тим, що Путін побоявся приїхати на саміт БРІКС, знаючи про ордер на арешт, який видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі за незаконну депортацію українських дітей до Росії.

У зв’язку з цим СNN робить висновок, що відсутність Володимира Путіна на саміті БРІКС у Південній Африці свідчить про ізоляцію Росії. На думку видання, раніше Путін був постаттю, яка привертала увагу. Однак після його вторгнення в Україну сприйняття його у світі змінилося – він відсутній на світовій політичній арені. Відсутність Путіна на зустрічі БРІКС явно свідчить про ізоляцію Росії та зменшення території впливу для російського диктатора.

— Відсутність Путіна на саміті не дозволить Росії впливати на ситуацію у БРІКС. Статус Лаврова нижчий за статус Путіна, і його ніхто не слухатиме. Путін міг би, спілкуючись з лідерами БРІКС, домогтися вирішення якихось питань, але тепер – не зможе. Та й окрім цього, реальні лідери БРІКС – це Китай та Індія, а Москва тепер йде лише у їхньому фарватері. Вона вже не є полюсом впливу, бо застрягла в Україні і не може впливати на країни БРІКС, – вважає експерт-міжнародник Ігор Рейтерович.

Китай перехоплює ініціативу у Росії і хоче створити альтернативу «Великої сімки»

Тому другим неофіційним, але важливим моментом цього саміту є посилення ролі Китаю у БРІКС. У момент найбільшого ослаблення Росії Китай перехоплює вплив на цю організацію і хоче зробити її інструментом досягнення своїх інтересів. Як пише Financial Times, Китай підштовхує блок країн БРІКС, щоб стати повномасштабним конкурентом G7.

«Китай отримує вигоду від антиамериканізму країн БРІКС, що веде до зближення країн Глобального Півдня з КНР. Це і є та мета, яку переслідує Пекін у БРІКС. Поки що група БРІКС далека від того, щоб бути добре функціонуючим союзом, в якому панує довіра, як у випадку G7, але для Китаю важливо функціонально щось протиставити американцям, — цитує слова експерта з Китаю Фелікса Лі Deutsche Welle.

А науковий співробітник проєкту «Сила Китаю» Центру стратегічних та міжнародних досліджень Браян Харт пояснив, що Пекін розглядає БРІКС як «унікальний майданчик для розширення свого впливу у глобальному масштабі». «Китай вже має значну вагу та вплив в об’єднанні. Лише на один Китай припадає близько 70 відсотків від загального ВВП країн БРІКС», — вважає експерт.

На думку дослідника, «підкреслюючи свою економічну перевагу над іншими країнами-членами цього міжнародного союзу, КНР спробує уявити себе свого роду чемпіоном або авангардом світу, що розвивається, і Глобального Півдня».

— Китай спробує з БРІКС зробити альтернативу «Великої сімки», але наскільки це буде життєздатно, зараз важко сказати. Хоча б тому, що сам Пекін не хоче остаточно сваритися із Заходом. Він цінує західні ринки. Хоча БРІКС, як м’яка альтернатива G7, можливий, оскільки самі країни-члени БРІКС (крім Росії) прагнуть зберігати добрі стосунки як із Китаєм, так і із Заходом, — розповів експерт-міжнародник Тарас Загородній.

Джерело

Новости Украины