«Схеми» знайшли паспорт РФ у судді Слов’янська. Прокуратура порушила справу проти журналістів


"Схеми" знайшли паспорт РФ у судді Слов'янська. Прокуратура порушила справу проти журналістів

Колаж програми «Схеми»

Слов’янська окружна прокуратура порушила кримінальну справу проти журналістів за заявою судді, у якої «Схеми» виявили російське громадянство. Про це повідомляють «Схеми».

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

13 липня журналісти «Схем» розповіли, що знайшли у судді Донецького окружного суду Людмили Арестової російський паспорт, номер платника податків РФ та з’ясували, що з 2018-го до січня 2022 року вона провела 255 днів в окупованому Криму.

Як зазначається, ще під час підготовки розслідування «Схем» Арестова повідомила Вищу раду правосуддя та Офісу генпрокурора про «втручання у здійснення правосуддя з метою його дискредитації».

Як пишуть журналісти, тепер Слов’янська окружна прокуратура відкрила на цій підставі кримінальне провадження за статтею «втручання у діяльність судових органів».


"Схеми" знайшли паспорт РФ у судді Слов'янська. Прокуратура порушила справу проти журналістів

У своєму зверненні до ВРП та ОГП Арестова повідомила, що журналіст «Схем» Георгій Шабаєв з метою «дискредитації» її як судді «під час війни з РФ активно співпрацює з країною агресором», «передає зібрану інформацію до спеціальних служб Росії» і «здійснює незаконне стеження».

Журналісти наголосили, що на додачу до решти доказів, про які вони вже розповіли у розслідуванні, «Схеми» знайшли додаткові підтвердження використання суддею Арестовою свого російського паспорта.

«У витоку з баз даних авіаперельотів РФ є інформація про те, що після окупації півострова у травні 2014 року суддя Арестова літала до Москви. 11 травня суддя вилетіла рейсом Сімферополь-Домодєдово і повернулася до Криму 14 травня 2014 року. В обох випадках суддя використала свій російський паспорт», – йдеться у повідомленні.

Сьогодні, 27 липня, слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області викликали на допит Шабаєва у кримінальній справі, яка була відкрита проти нього Слов’янською окружною прокуратурою.

«Сьогодні о 10-й ранку я отримав телефонний дзвінок від слідчої четвертого відділу поліції Слов’янська Юлії Сазоненко про виклик мене на допит у вказаній кримінальній справі», – повідомив Шабаєв.

Як зазначається, у поліції журналісту уточнили, що поки що він не має процесуального статусу, а допит потрібен «для з’ясування обставин».

Читайте також: Портнов виграв справу проти «Схем» та 5 каналу. Печерський суд назвав його «журналістом»

Джерело

Новости Украины