Школа-інтернат для дітей з туберкульозом на Сумщині — під загрозою закриття

У Конотопській школі-інтернаті — проти перепрофілювання закладу. Тут навчаються діти з малими та неактивними формами туберкульозу. З вересня набір дітей можуть припинити — таке передбачено у законі «Про повну загальну середню освіту». Нині у цьому закладі навчаються та лікуються 265 дітей, йдеться в сюжеті UA:СУМИ.

Навчають дітей та ведуть позашкільну роботу 50 працівників. Тетяна Яременко вчителює тут майже 20 років. Зараз веде урок української мови для 1 класу. Жінка також працює заступницею директора, розповідає: спочатку діти потрапляють до закладу – на рік.

«Термін перебування дитини – індивідуальний. Залежно від того, скільки дитина потребує оздоровлення. Якщо санаторно-курортна карта не подовжується лікарем-фтизіатром і не оформляється направлення, то дитина вибуває у звичайний загальноосвітній навчальний заклад»,- пояснює заступниця директора школи-інтернату Тетяна Яременко.

Ірина Кучура прийшла після уроків забирати додому свою доньку – 11-річну Катю. Розповідає про реабілітацію в цьому закладі: «Народилися спочатку не слабенька, а потім послабшала. У нас погіршився зір, почали тут лікувати – почав зір кращати».

Лікують дітей 10 медиків. Крім реабілітації та профілактики туберкульозу, вони надають й інші послуги, говорить фтизіатр Жанна Новікова: «Також ми проводимо лікування соматичних захворювань: вуха, горла, носа за призначенням вузьких спеціалістів, захворювань органів дихання, шлунково-кишкового тракту, сечової системи».

У школі працюють кабінети фізіотерапії, лабораторія, аптека, соляна кімната. Заклад такого типу в області – один, говорить директор Олександр Аптерман. За новим законом про повну загальну середню освіту, подібні заклади допрацьовують у старому статусі останній навчальний рік, і з 2021 року повинні відкритись як ліцеї — без лікувальної складової.

«Наші школи давали можливість дітям з певними захворюваннями поряд з лікуванням отримувати навчання і позашкільну роботу. Я маю на увазі, гуртки і таке інше. Зараз у цих дітей вибору не буде, і вони повинні будуть піти в звичайні школи, а вже як їх ці школи приймуть – це складно на сьогодні сказати», — говорить Олександр Аптерман.

Нині у школі збирають голоси під петицією «Про недопущення припинення набору до санаторних шкіл та зміну типу навчального закладу».

Источник

Новости Украины