Що робити, якщо болить серце: рекомендації фахівців


З вівторка першого повного тижня червня проводиться Всесвітній тиждень серцевого ритму. Його мета — сприяти поліпшенню діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію. НСЗУ нагадує про те, як важливо дбати про себе, а також — про маршрут пацієнта зі скаргами на біль у серці.

Перше, що потрібно знати, що біль у серці може мати різні причини та характер. Не завжди біль у ділянці серця свідчить про кардіологічні проблеми. Тобто багато інших захворювань можуть створювати такі больові відчуття, які наводять на думку, що болить серце. Самостійно визначити причину неможливо — тому важливо звернутись до свого сімейного лікаря.   Друге, що потрібно знати: іноді про наявні серцево-судинні захворювання свідчать інші симптоми, а не біль у серці. І такі симптоми не слід ігнорувати. Наприклад: болісні та неприємні відчуття у ділянці груднини; задишка, поява набряків, запаморочення і головний біль, порушення ритму або частоти серцевих скорочень, несчата повітря, слабкість, підвищена стомлюваність тощо.

Що ніколи не можна робити — так це починати пити всілякі ліки, які порадили знайомі або які радять в інтернеті. Також ні в якому разі не потрібно втрачати час, чекаючи, що симптоми пройдуть самі собою. Важливо на них реагувати, відвідувати свого сімейного лікаря чи терапевта, проходити за призначенням лікаря комплексне обстеження та дотримуватися всіх його рекомендацій
Які обстеження призначить сімейний лікар при скаргах на біль у серці

Після огляду сімейний лікар може направити на електрокардіограму та аналіз крові, в тому числі — на холестерин. Це входить у гарантований пакет первинної ланки, тому і є безоплатним для пацієнта.

Також за потреби сімейний лікар випише електронне направлення на консультацію до кардіолога та інші додаткові обстеження — наприклад, ультразвукове дослідження серця.

За електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним у лікарнях, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу, а також — відповідного фахівця та обладнання.
Третє, що потрібно знати: якщо біль у серці не припиняється тривалий період часу, хвилеподібно повторюється у стані спокою, наявне порушення серцевого ритму, коливання тиску, якщо з’являється біль за грудиною, не відпускає та стає інтенсивнішим – це все ознаки, які вимагають невідкладної допомоги медиків.

При зверненні на 103 необхідно максимально точно описати стан людини, якій потрібна допомога, та вказати точний час від початку нападу болю в грудях та його тривалість. Це допоможе диспетчеру ЕМД визначитись зі станом пацієнта та при необхідності направити бригаду ЕМД для надання невідкладної медичної допомоги.

Отже, біль в області серця не завжди свідчить про проблеми з самим серцем, натомість є інші симптоми, які можуть вказувати на наявність серцево-судинних захворювань. Тому важливо періодично приходити до свого сімейного лікаря з метою профілактики, а не коли, щось турбує. В будь-якому разі не варто займатися самодіагностикою і самолікуванням. Це має робити лікар після аналізів і діагностичних процедур, виходячи з індивідуальної ситуації пацієнта.

Джерело

Новости Украины