Що зміниться для жителів вулиць, назви яких перейменують в Чернівцях — пояснення

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Джерело: Суспільне Чернівці

Жителям вулиць Чернівців, які перейменують, потрібно перереєструвати місце проживання, а власникам підприємств змінити юридичні адреси. Водночас визначених термінів, коли це треба зробити, немає. Суспільне запитало у секретаря виконкому міськради Сергія Добржанського, як перейменування вплине на місцевих жителів.

Чи потрібно людям переоформлювати документи?

Так. Документи мають бути з новою назвою вулиці. Водночас на урядовому порталі пояснюють, що перереєстрацію місця проживання можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища — коли виникне потреба. Визначеного терміну, коли це потрібно зробити, немає.

Де перереєструвати документи?

Оформити документи з новою назвою місця реєстрації можна у ЦНАПі або на порталі Дія. Це безкоштовно.

Коли вулиця вважатиметься перейменованою?

Рішення про перейменування набуде чинності після того, як його підпише міський голова та документ оприлюднять на сайті міськради.

Чи замінюватимуть адресні таблички?

Адресні таблички наразі не замінюватимуть, оскільки через воєнний стан на це не виділяють гроші. Їх планують замінити наступного року.

Чи показуватимуть нові назви на Google-картах?

Google-карти — це приватна платформа, інформацію про зміну назви вулиці вносять жителі або власники підприємств на певній вулиці самостійно, розповів Добржанський.

Чи обов’язково вносити зміни до документів на нерухомість?

Документи на нерухомість залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані. На урядовому порталі йдеться, що законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документів на нерухомість.

Водночас власник має написати заяву до органу державної реєстрації на внесення змін у разі оформлення спадщини, продажу та переоформлення.

Чи потрібно перереєстровувати адресу юридичної особи?

Перейменування вулиці означає зміну місцеперебування юридичної особи чи фізичної особи-підприємця. Це означає, що документи необхідно переоформити, а також повідомити про зміну реквізитів у чинних договорах та виготовити нову печатку та бланки. Визначених для цього термінів також немає.

Що відомо

  • 27 жовтня на сесії міськради прийняли рішення про перейменування понад 50 вулиць та провулків у Чернівцях, назви яких пов'язані з Росією та СРСР. За рішення на сесії проголосували 26 депутатів з 29 присутніх. Проти не голосував ніхто. Перелік вулиць, які перейменують — читайте тут.
  • З 2014 року у Чернівцях перейменували приблизно 90 вулиць. Серед них — протяжні, зокрема Героїв Майдану та Небесної Сотні.
  • Загалом у Чернівцях планують перейменувати ще приблизно 200 вулиць, назви яких пов'язані з РФ. Топонімічна комісія розпочала роботу по перейменуванню вулиць, які походять від назв російських міст чи названі на честь російських і радянських діячів.

Новости Украины