Шольц заявив, що Німеччина веде переговори із союзниками щодо постачання танків Leopard 2 Україні

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що він веде переговори із союзниками щодо можливого постачання Україні важких танків. Водночас він наголосив, що будь-які оголошення з цього приводу мають бути узгоджені з партнерами.

Відео дня

Про це Шольц сказав в інтервʼю Bloomberg у вівторок, 17 січня. Він зазначив, що завжди думає про ситуацію, що склалася.

«Ми завжди діємо разом із нашими союзниками та друзями – ми ніколи не йдемо поодинці», – додав він.

У Bloomberg нагадали, що Шольц перебував під тиском із боку союзників, які хотіли, щоб він відправив Україні бойові танки Leopard німецького виробництва. Канцлера неодноразово критикували за те, що його уряд утримувався від постачання Києву важкого озброєння, боючись спровокувати російського диктатора Володимира Путіна на ескалацію.

Згодом Шольц погодився відправити в Україну 40 бойових машин Marder і систему протиповітряної оборони Patriot, але заклики до постачання «Леопардів» не припинилися.

Низка держав, серед яких Велика Британія, оголосили, що готові передати Україні танки. Країни ЄС при цьому чекають на підтримку з боку ФРН.

Тепер же очікується, що уряд Німеччини ухвалить рішення щодо танків перед зустріччю Контактної групи з оборони України, яка відбудеться на авіабазі США в Рамштайні (Німеччина) вже в цю пʼятницю.

«Уряд Німеччини може розблокувати для України десятки танків Leopard німецького виробництва, що може значно підвищити можливості Києва. 12 інших європейських країн мають Leopards у своїх арсеналах, але їм потрібне схвалення Берліна, перш ніж вони зможуть передати танки», – вказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вже пʼять держав готові передати нашій країні танки Leopard. Три з них поки що офіційно цього не озвучують, бо чекають підтримки з боку Німеччини.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– Німецький міністр економіки Роберт Габек підтвердив, що Німеччина підтримає передання Україні танків Leopard 2 іншими країнами.

– У Німеччині також обіцяють, що новий міністр оборони Борис Пісторіус першим питанням вирішить передачу танків Leopard 2 Україні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины