Швейцарія може відмовитися від нейтралітету й дозволити реекспорт зброї в Україну – Reuters

Швейцарія, в якої нейтралітет є головним принципом зовнішньої політики, може відійти від власних правил і дозволити реекспорт зброї в Україну для захисту від російської агресії. Відповідна тема порушується і політиками, і громадянським суспільством країни.

Відео дня

Про це написало Reuters, заявивши: «Проукраїнський зсув у суспільному та політичному настрої чинить тиск на уряд, щоб він зняв заборону на експорт швейцарської зброї до зон бойових дій». Йдеться про передачу озброєнь чи військової техніки швейцарського виробництва третіми країнами.

Нейтралітет, який юридично тягнеться ще з 1815-го і був закріплений договором 1907 року, передбачає, що Швейцарія не може прямо чи опосередковано відправляти зброю у країни, що перебувають у стані війни. Інші держави теоретично можуть звернутися до Берна із запитом про реекспорт швейцарської зброї, що є в них на складах, але майже завжди отримують відмову.

Тема відступу від багатовікової традиції вже порушувалася представниками великої збройової промисловості країни. Також із закликами допомогти Києву до Берна зверталися європейські сусіди, і дискусії про реекспорт «ставали все голоснішими в міру посилення російського наступу».

Правила рекомендували пом’якшити два парламентські комітети з безпеки країни, але законодавці поки що розходяться в думках.

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми – частина західного світу», – заявив лідер правоцентристської партії СвДП Тьєррі Буркарт, який представив швейцарському уряду пропозицію дозволити реекспорт зброї до країн зі схожими демократичними цінностями. Він упевнений, що його держава не повинна заважати іншим допомагати Україні. В іншому випадку, за його словами, Берн «підтримає» Москву, позиція якої «не є нейтральною».

Журналісти також звернули увагу на опитування громадської думки, проведене 5 лютого.

55% швейцарців сказали, що виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну. Результат соціологічного дослідження можна назвати незвичним і дуже позитивним для Києва.

«Якби ми задали це питання до війни…, відповідей, ймовірно, було б менше 25%. У минулому розмови про зміну нейтралітету були табу«, – прокоментував зміну думки суспільства Лукас Голдер, співдиректор соціологічного центру GFS-Bern.

Додамо: згідно з урядовими даними, в 2021 році збройовий сектор Швейцарії, до якого входять транснаціональні корпорації Lockheed Martin і Rheinmetall, продав за кордон озброєнь на суму 800 мільйонів швейцарських франків (876 мільйонів доларів).

Як писав OBOZREVATEL:

– Раніше про те, що Швейцарія переосмислює політику нейтралітету й закони про реекспорт зброї на фоні війни в Україні, повідомляло Politico. Журналісти припустили: зміни у законодавстві можуть зайняти чимало часу.

– У політичних колах Швейцарії обговорюється можливий продаж танків Leopard країнам, які їх постачають Україні. Таких бойових танків у Швейцарії чимало.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины