Скандал в українському хокеї через вибори президента федерації, чемпіонат можуть зупинити

УХЛ можуть зупинити з 1 січня 2021
/ УХЛ

Невдовзі повинні відбутися вибори президента Української федерації хокею. Однак голову правління громадської організації ХК «Сокіл-Київ» Олексій Житник не допустили до участі у виборах. Через це в Українській хокейній лізі виступили з вимогою реорганізувати ХФУ. Погрожують зупинкою чемпіонату.

Все почалося з того, що про участь у виборах президента ФХУ заявив колишній гравець НХЛ та нинішній голова правління громадської організації хокейного клубу «Сокіл-Київ» Олексій Житник.

Варте уваги 18-річний воротар Сокола став найкращим голкіпером УХЛ на початку сезону

Після цього на сайті ФХУ вийшла заява, що він не може взяти участь у виборах. Там посилалися та статут організації, де вказано, що кандидатів мають висувати загальні збори відокремлених підрозділів. Житника ніхто з них не висунув.

Така ситуація не надто сподобалася Українській хокейній лізі. Тож там виступили з заявою про необхідність реформувати ФХУ. Її направили міністру молоді та спорту Вадиму Гутцайту.

«На сьогодні в українському хокеї склалася безпрецедентна ситуація, коли Федерацією хокею України створені умови, в яких основні суб’єкти хокею – професійні хокейні клуби та дитячо-юнацькі спортивні школи не мають будь-якого доступу до участі в діяльності федерації, і в яких немає місця розвитку хокею в Україні в цілому», – йдеться в заяві на сайті УХЛ.

Відтак в УХЛ вимагають реорганізувати Федерацію хокею України. Як приклад вони наводять приклади Української асоціації футболу та Федерації баскетболу України, які з громадських організацій перетворилися на громадські спілки.

«ФХУ таку реорганізацію не провела і залишилася в форматі громадської організації, членами якої є виключно фізичні особи, що часто не мають ніякого відношення до хокею», – запевняють в УХЛ.

Тому УХЛ висунула свої вимоги щодо реорганізації ФХУ

  • прийняти на Генеральному конгресі ФХУ, який пройде 18 грудня 2020 року рішення про реорганізацію ФХУ з громадської організації в громадський союз, за ​​прикладом УАФ і ФБУ;
  • провести в областях конференції за участю професійних хокейних клубів та інших суб’єктів хокею – юридичних осіб, створити регіональні асоціації, які на демократичній основі оберуть своїх керівників;
  • прийняти регіональні асоціації до складу постійних членів ФХУ – громадського союзу;
  • призначити позачерговий конгрес за участю делегатів від новостворених регіональних асоціацій і провести вибори президента оновленої ФХУ.

В УХЛ заявили, що якщо їхні вимоги будуть проігноровані, то з 1 січня 2021 року вони зупиняють проведення чемпіонату та анулюють усі результати.

«Тому що професійний хокей не буде більш співпрацювати з закритою структурою, нездатною забезпечити демократичну процедуру виборів і справедливе представництво основних суб’єктів хокею України в конгресі ФХУ», – йдеться в заяві.

Додамо, що лист від УХЛ підписали генеральний директор ліги Сергій Варламов, а також президенти чи генеральні директори усіх восьми клубів, які виступають в УХЛ.

Нагадаємо, що вибори президента та Ради Федерації відбудуться 18 грудня на Генеральному Конгресі Федерації хокею України.

Источник

Новости Украины